Rondó: A Bolgár-Magyar Barátság Napja

Az október 27-i adás tartalmából.
 

E heti adásunkban a Bolgár-Magyar Barátság Napjához kapcsolódunk, amelyet kortárs művészettel egészítünk ki.

ART MARKET BUDAPEST
A 13. Art Market Budapest jóvoltából néhány napra újra Budapest vált Európa egyik legvonzóbb kortárs képzőművészeti találkozóhelyévé. Október 19-22. között Közép- és Kelet-Európa legnagyobb nemzetközi vására, Magyarország leggazdagabb kortárs képző- és fotóművészeti válogatása 4 kontinens közel 30 országából mintegy 100 kiállító választékát hozta el a közönségnek, köztük bolgár, görög, lengyel és ukrán alkotókkal.

BOLGÁR-MAGYAR BARÁTSÁG NAPJA
2016-ban a bolgár és magyar parlament október 19-ét a bolgár-magyar barátság napjává nyilvánította, amely egyben az ortodox egyház szentje, Csodatevő Rilai Szent János ünnepe, aki mindkét ország történetéhez kapcsolódik. Az idei ünnep alkalmából Magyarországra látogatott Iliyana Yotova Bulgária alelnökasszonya.

KULTURÁLIS AJÁNLÓ
BOLGÁR-MAGYAR BARÁTSÁG – ezzel a címmel nyílt október közepén csoportos kiállítás a Bolgár Kulturális Intézetben. A kortárs képzőművészeti tárlat Magyarországon élő és alkotó művészek színes palettáját mutatja be. A témák és technikák merőben eltérőek, de nem is cél az azonos stílusok felvonultatása.

PETŐFI 200 – EGY GONDOLAT… (BOLGÁRUL)
Bulgária alelnökasszonya Iliyana Yotova is kiemelte ünnepi beszédében Petőfi Sándor személyét és elismertségét. Ennek tiszteletére, valamint a Petőfi 200 emlékév jegyében nézőink meghallgathatják a költő „Egy gondolat bánt engemet…” című versét bolgár nyelven.

DRESCH QUARTET FEAT. THEODOSII SPASSOV
A bolgár-magyar barátság jegyében adásunkat a világhírű bolgár kavalos, Theodosii Spassov és a Dresch Quartet közös koncertjének egy részletével zárjuk.

Rondó nemzetiségi magazin – Duna – október 27., péntek, 6:45
Ismétlés 13:20-tól a Duna World műsorán!

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: MTI Fotó: Soós Lajos

Olvasson tovább