Közelebb - Roma magazin: Aki magyar, velünk tart - az 1956-os forradalom cigány hőseire emlékezünk

Az október 23-i adás tartalmából.
 

Október 18-án, 84 éves korában elhunyt id. Kállai Kiss Ernő, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas klarinétművész, a cigány zene legendája, számos muzsikus példaképe. Neve már életében fogalommá vált a szakma és a közönség számára egyaránt. A klarinétkirályként emlegetett művész egész életét a magyar cigány zenei hagyományok megőrzésének szentelte. A legmagasabb állami kitüntetések mellett először Józsefváros, majd Budapest díszpolgárává avatták. Felejthetetlen előadóművészete mindig érték marad.

Aki magyar, velünk tart – az 1956-os forradalom hívószavára cigány férfiak, asszonyok, fiúk és lányok nagy számban csatlakoztak az utcai harcosokhoz, hogy kiálljanak hazájuk szabadságáért. A visszaemlékezések és a kutatások szerint a romák szinte minden nagyobb felkelőcsoportban jelen voltak. A következő percekben a cigány hősökre emlékezünk.

Műsorunk további részében a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében működő InDaHouse nevű civil szervezetet mutatjuk be, amely hátrányos helyzetű gyermekeket támogat. Fejlesztési és oktatási programjaik legfontosabb célja, hogy az azokban résztvevő gyerekek a saját sorsukat irányító felnőttekké válhassanak, egyenlő és szolidáris tagjai legyenek a társadalomnak.

Közelebb – Roma magazin – Duna – október 23., hétfő, 6:50

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább