Rondó: A zeneszerzés alapjai

Az október 20-i adás tartalmából.
 

A Rondó e heti adását a közelgő október 23. és a Petőfi 200 év emlékév tiszteletére verssel kezdjük, majd megismerhetik a gödi plébánost, aki közel 20 éve Lengyelországból érkezett Magyarországra. A folytatásban a görög származású Kollonay Zoltán zongoraművész-zenetanár vezet be minket a zeneszerzés alapjaiba.

A GÖDI PLÉBÁNOS
Más országból jöttem, más az anyanyelvem, de a hit összeköt bennünket, vallja a Miklusiak Kristóf atya. A fiatal lengyel papot felszentelése után küldték hazánkban. A szalvatoriánus szerzetes először Galgahévízen, majd Sződligeten végzett lelkipásztori tevékenységet. Jelenleg a gödi római katolikus egyház plébánosaként nemcsak magyarul, de a városban és a környéken élő maroknyi lengyel közösség számára anyanyelvükön is misézik.

IFJÚ KOMPONISTÁK
„Mondj egy darabcímet! Most játszd!” s a gondolat azonnal a zongorabillentyűkre kerül – tudtuk meg Kollonay Zoltán görög származású zongoraművész-zenetanártól, aki tanítványait a hagyományos zongoraoktatás mellett a zeneszerzés rejtelmeibe is bevezeti. A fiatal komponisták a Zenei Világnap alkalmából különleges koncerten mutatták be szerzeményeiket.

Rondó nemzetiségi magazin – Duna – október 20., péntek, 6:45
Ismétlés 13:20-tól a Duna World műsorán!

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább