Alpok-Duna-Adria: Varázslat az éjszakai erdőben

Az október 19-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

Horvát kutya lett a világ legszebb kutyája. Pontosabban egy horvátországi olasz kutya nyert az angliai Birminghamben megrendezett „Crufts“ rangos kutyakiállításon. Ez a göndör szőrű, kíváncsi és odaadó fajta többnyire a szarvasgomba keresésére specializálódott. A Požega melletti Velikán speciális módszerekkel képzik ki a legkeresettebb szarvasgomba-kereső kutyákat.

Az ötezer éves cölöpfalvak építményei napjainkban az UNESCO kulturális és természeti világörökség részei. A ljubljanai lápvidék cölöpházai mesés látványt nyújtanak. A látogatók időutazáson vehetnek részt, hiszen a tanösvény és a cölöpépítmények életnagyságú rekonstrukciói az őskorba repítik őket vissza.

A „MiKi” azaz „Déli gyerekek” napközis projekt a Kempteni Gyermekvédelmi Szövetség kezdeményezése. 6 és 10 év közötti gyermekek közvetlenül az iskola után térhetnek be ide és úgy érezhetik itt magukat, mint egy igazi családban. Ebéd, a házi feladatok elkészítése és szórakozás is szerepel a programban.

Az Udinétől északra található 900 fős kis település, Ampezzo közvetlen szomszédságában nemrégiben hozták létre a Lumina Milia, vagyis a Fények ezrei elnevezésű botanikus élményparkot. Különlegessége egy közel 2 km-es nappal és éjszaka is bejárható tanösvény. Az éjszakai túraútvonal az első a maga nemében Olaszországban, és azzal a céllal jelölték ki, hogy a látogatóknak lehetőséget nyújtson az erdő éjszakai életének megfigyelésére is.

Magyarországon nincsenek valódi tengerszemek, csak bányatavak, melyeket tévesen sokszor tengerszemnek hívunk. A tavak medrét bányászati célból ásták, majd később ez a gödör, eső-, forrás-, vagy talajvízzel telt meg. A vadregényes Megyer-hegyi bányató, észak-kelet Magyarországon, Sárospatak mellett, 300 méter magasan fekszik és helyenként 70 méteres sziklák ölelik körbe.

Adás: Duna TV – október 19. csütörtök 6.50
Ismétlés: Duna World – október 19. csütörtök 13.25

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább