Alpok-Duna-Adria: Az óceáni vitorlázónő

Az október 5-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

A fakó keselyű az utolsó megmaradt dögevő madárfaj Horvátországban. Túlélésüket leginkább az emberek akadályozzák. Az élőhelyük közelében végzett tevékenységek miatt, szárnypróbálgatásuk során évente legalább 30 madárfióka esik tengerbe. Pillanatnyilag komoly mentőakció folyik, amelyben fontos szerepet játszik a Cres-szigeti Beli faluban található menhely is.

Az óceáni regatták a vitorlázás egyik igen különleges válfaját jelentik. Nem csoda, ha sokakat foglalkoztat ez az extrém sport. Az 1973-ban létrehozott „The Ocean Race” elnevezésű verseny a kategória legkeményebb és legnagyobb kihívást jelentő megmérettetése és nyilvánvalóan páratlan emberi erőpróba is. Napjainkban ebben a vakmerő, tradicionálisan férfiak uralta sportágban egyre több nő is feltűnik. Köztük van az olasz Francesca Clapcich is.

Több mint ötszáz gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatal részvételével zajlott Magyarországon az Állami Gondozottak Országos Találkozója, a 26. Ágota Tábor. A színes programoknak köszönhetően, számos feledhetetlen pillanatot élhettek át a táborozók.

Amikor mindenki más szabadságra utazik, az autós segélyszolgálatnál megkezdődik a főszezon. Nem véletlen, hiszen nagyobb forgalom esetén több a meghibásodás. A német ADAC autóklub segélyszolgálatának egyik szerelőjét, egy sárga angyalt kísértek el a bajor tévés kollégák egy munkanapján, az A8-as autópályára.

Idén újra nagyszabású történelmi ünnepi játékra került sor Landshutban. 6 év szünet után ismét megrendezték a Landshuti Esküvő különböző eseményeit. A város és lakói 3 héten keresztül a középkorba tértek vissza, hogy előadják Gazdag György és Jagelló Hedvig esküvőjének jeleneteit. A fesztivál 5 éve felkerült a németországi szellemi örökség jegyzékébe is.

Az Uskovnica havasi legelő a Triglav Nemzeti Parkban terül el. Nyaranta szarvasmarhákat legeltetnek rajta, a pásztorok pedig még napjainkban is készítik az autentikus bohinji sajtot. Mivel a legszebb havasi legelőnek tartják, nagyon népszerű a családi kirándulásokra indulók körében is. A tapasztaltabb hegymászók számára pedig, a nagyobb kihívást jelentő hegyi kalandok kiváló kiindulópontja.

Adás: Duna TV – október 5. csütörtök 6.50
Ismétlés: Duna World – október 5. csütörtök 13.25

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább