Unser Bildschirm: Szeptemberig látható a „Balaton retro – propaganda és reklám a magyar tengerről 1930-1988” című kiállítás

Az augusztus 15-i adás tartalmából.
 

Balaton és retro a Bécsi Collegium Hungaricumban
A bécsi Magyar Kulturális Intézetben szeptemberig látható a „Balaton retro – propaganda és reklám a magyar tengerről 1930-1988” című kiállítás a „Veszprém-Balaton – Európai Kulturális Főváros 2023” program keretében.

Egyszer volt, hol nem volt: Dömörkapu, az eltűnt falu
Az egykori sváb falu az 1770-es évektől 1964-ig létezett. Ma nyoma sincs, az erdő teljesen beborította az elmúlt 60 évben a területet. Temetőjének egyetlen sírját azonban folyamatosan ápolták és ápolják a leszármazottak, Csibi Gergelyné Knittel Mária és családja. Kezdeményezésükre kb. 10 éve feltárták a még fellelhető sírköveket, helyreállították a keresztet és a szomszédos Véménd község plébánosa újra felszentelte a kis temetőt, amely az erdő mélyén őrzi egy eltűnt falu és lakói emlékét.

Kecskédi Német Nemzetiségi Táncegyesület: Toborzó és regruták búcsúja
A mintegy 250 főt számláló táncoló, illetve éneklő közösség egy közös megaprodukcióval készült idén alapítása 60. évfordulójára. Langner Kornélia kb. kétórás koreográfiáját adták elő, mely a naptári év jeles eseményeit idézte fel a kecskédi sváb hagyományoknak megfelelően. Régen a sváb faluban ünnepélyesen elbúcsúztatták a bevonuló katonákat. A hosszú tematikus tánckoreográfiából ezt a részletet mutatjuk be.

Unser Bildschirm – Duna – augusztus 15., kedd, 7:15
Ismétlés aznap, 16.50-től a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: MTI/Vasvári Tamás

Olvasson tovább