Alpok-Duna-Adria: A GÖRDESZKÁK UTÓÉLETE

A július 27-i adás tartalmából.
 

A kórházi iskola újszerű intézménye, lévén állami alapfeladatot lát el, Olaszországban ingyenesen igénybe vehető, a tanév teljes időtartamában. A célkitűzés egyértelmű volt. A hosszabb ideig kórházban ápolt gyerekek számára is biztosítani kell a tanulmányok minél akadálymentesebb folytatását és a tanuláshoz való jog érvényesülését.

Az osztrák származású Claudia Heckl, már több mint egy évtizede a Cres szigetén található Podol néhány lakosának egyike. A szigeten elterjedt kézimunkának, saját fantáziájának és vállalkozó szellemének köszönhetően, a „globális hálózatépítés“ egészen egyedi módjára talált rá, a szinte teljesen elhagyatott faluban.

Amire már nincs szükségünk, attól megszabadulunk, azaz kidobjuk. Sokkal jobb lenne azonban, ha a régi tárgyakat ismét fel tudnánk használni, s valami újat készítenénk belőlük. A kimustrált gördeszkák is többnyire a szemétben végzik, azonban önöket is meglepheti, hogy Moritz Bacher manufaktúrájában, mi mindent lehet készíteni belőlük.

Dominik Mahnič ugyan tájképfestőként lett ismert Szlovéniában, de már fiatalon vonzották a számítógép adta lehetőségek. Informatikus kollégái és barátai segítségével olyan digitális eszközt hozott létre, amellyel művészi önkifejezése kiteljesedett, amellett, hogy a határokat feszegetve vizsgálja, a technikai fejlődés művészetben betöltött szerepét.

A legjobb program a legnagyobb kánikulában, ellátogatni a szegedi füvészkert lepkeházába. Itt ugyanis éppen ilyenkor 30-35 Celsius fokos hőségben a legaktívabbak a repülő virágoknak is nevezett pillangók. És nemcsak a lepkék, hanem az emberek is egy esőerdőben érezhetik magukat. Aki vállalja a forró, trópusi kalandot, 20 lepkefaj 300 trópusi egyedével találkozhat és akár testközelből is megismerkedhet egy-egy példánnyal.

Adás: Duna TV – július 27. csütörtök 6.50
Ismétlés: Duna World – július 27. csütörtök 13.25

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább