Unser Bildschirm: 40 éves a kétnyelvű oktatás Bólyban

A július 18-i adás tartalmából.
 

Emlékezés a kezdetekre: 1982-ben a Bólyi Általános Iskola Magyarországon először kétnyelvű oktatási formát indít
A német nemzetiségi nyelvoktatás Magyarországon az 1950-es évektől kezdődően fokozatosan bevezetésre került ugyan, de a tapasztalatok szerint nem sok eredménnyel járt. A gyerekekkel a család a háború utáni események miatt már nem beszélt németül, az órarenden kívüli nyelvórákat pedig nem szerették és nem is vették komolyan. A szakemberek más megoldást sürgettek és az illetékes minisztérium 1982-ben engedélyt adott bizonyos tantárgyak két nyelven történő oktatására a magyar-német nyelvpárosításban a Bólyi Általános Iskolában. Egykori tanárok és diákok emlékeznek, órarészletekkel mutatjuk a gyakorlati megvalósítást.

40 éves a kétnyelvű oktatás Bólyban
A Bólyi Alapfokú és Művészeti Oktatási Intézmény a 2022/23-as tanév végén ünnepélyes keretek között emlékezett meg az iskolában 40 év óta folyó kétnyelvű oktatásról. Részleteket mutatunk a programból és riportokban vonnak mérleget tanárok és diákok.

A katolikus kalendáriumi év ünnepei a kecskédi svábok körében
A Kecskéd községben 60 éve működő hagyományőrző együttes jubileumi rendezvényére készült ezzel a címmel egy egész évet átölelő koreográfia, amely jövő heti műsorunkban szerepel.

Unser Bildschirm – Duna – július 18., kedd, 7:15
Ismétlés aznap, 16.50-től a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább