Alpok-Duna-Adria: AZ ESZÉKI "COPACABANA"

A július 13-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

Napjainkban az első világháború emlékhelyeit, a lövészárkokat és egyéb neves helyszíneket egy több mint 500 km hosszú túraútvonal köti össze, amely a Júliai-Alpoktól egészen az Isonzó folyó torkolatáig kanyarog a Trieszti-öbölben. A „Béke ösvénye az Alpoktól az Adriáig” egy Olaszország és Szlovénia közötti európai Interreg-projekt részeként jött létre és az UNESCO világörökségi helyszínek ideiglenes listáján is szerepel.

A Walchensee partján és a környező hegyekben olykor kaotikus jelenetek játszódtak le az elmúlt nyarakon. A rengeteg kiránduló miatt bedugultak az utak, a turisták nagy mennyiségű hulladékot hagytak maguk után. Most egy fiatal influencer, azaz tartalomgyártó próbál ezen változtatni. Kiderül, hogy hatásos-e hogy szelfik helyett, természetvédelmi üzeneteket posztol.

A La Collina, azaz a Domb névre hallgató szociális szövetkezet egy speciális munkaerő-közvetítő egyesület, amelynek elsődleges célja, hogy a társadalmi szempontból hátrányos és veszélyeztetett helyzetű embereket visszavezesse a munka világába. Az egyesület két szociális étkezdét is nyitott, amivel a szándékuk az volt, hogy elfogadó, vendégszerető környezetet teremtsenek, ahol ugyanakkor méltányos áron lehet étkezni is.

Eszéknek, Kelet-Horvátország központjának igazi nyári látványossága a Dráva folyó homokos strandja, amelyet az ikonikus brazil fürdőhelyhez, a Copacabaná-hoz hasonlítanak. A karbantartás elmaradása miatt ugyan évekig elhanyagolt volt, de tavaly nyár óta már teljes pompájában látható.

A szlovén Radenci község területén kapott helyet a Sikalu Zoo nevű különleges állatkert. Azért különleges, mert a birtokot a modern ember természethez fűződő kapcsolatának megőrzése érdekében úgy rendezték be, hogy a látogatók, szakértő felügyelet mellett, közelről figyelhessék meg az állatokat. Simogathatják, etethetik és fényképezhetik is őket.

Adás: Duna TV – július 13. csütörtök 6.50
Ismétlés: Duna World – július 13. csütörtök 13.25

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább