Alpok-Duna-Adria: A természetművész

A június 15-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

Az Alpok-Adria túraútvonal végét jelző Muggia városkája Trieszttől délre, az olasz-szlovén határon található. Földrajzi értelemben a település az Isztriai-félsziget bejárata. Az említett útvonal az Alpok hófödte csúcsaitól az Adriai-tengerig vezet. Ez a térség egyszerre volt állandó határviták és konfliktusok forrása, ugyanakkor már a római kortól kezdődően fontos olívatermő központ is.

A hidak mindig összekötötték az embereket. A Slovenska Bistrica-i Marjan Pipenbaher egy világhírű mérnök, kinek nevéhez több mint 200 híd kötődik. A hídtervező úgy hiszi, hogy egy hídnak lélekkel kell rendelkeznie és minden hidat sokkal könnyebb lebontani, mint felépíteni.

Lilkó, azaz Rátkai Lili még csak óvodás volt, amikor az anyukája levitte a Budapesti Honvéd Sportegyesületbe szertornázni. A kislány Down-szindrómával született, ez mégsem akadályozta őt meg abban, hogy elérje az álmait: olimpiai aranyérmet szerzett, kitűnő tanuló vált belőle, és ha nem fáradna el eléggé a szertornától meg a tanulástól, akkor egyszerűen leugrik kondizni egy kicsit.

Vannak képzőművészek, akiknek nincs szüksége se ecsetre, se papírra, vagy bármilyen segédeszközre. Megelégednek azzal, amit a körülöttük lévő természet kínál Az irányzat neve „Land-Art“, magyarul természetművészet, és valóban lenyűgöző, milyen rendkívüli műalkotások születhetnek pusztán kövekből, levelekből vagy ágakból.

A már szépkorú Szedlák Józsefné, Ilonka néni különleges asszony. Ő Magyarországon az utolsó, aki még kézzel-lábbal kongatja a templom harangjait. Már az ükapja és a szépapja is harangozott, ő is a szüleitől örökölte a tudományt. Amíg csak teheti, húzni fogja a kötelet, mert nincs már más a családban, aki a szlovák határhoz közeli Terényben folytatná a hagyományt.

Adás: Duna TV – június 15. csütörtök 6.50
Ismétlés: Duna World – június 15. csütörtök 13.25

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább