Hrvatska kronika: Pécsi irodalmi estek sorozat

A május 24-i adás tartalmából.
 

– A Magyarországi Horvátok Szövetsége éves közgyűlését először tartotta a Tolna megyei Dombóváron. A tagság elfogadta az elmúlt évre vonatkozó beszámolókat és az idei év munkatervét és költségvetés tervezetét. Szó volt a jövő évben esedékes nemzetiségi önkormányzati választásokról is.

– Április 20-án Maša Kolanović a kortárs horvát irodalom fiatalabb generációjának egyik legnépszerűbb képviselője volt a „Književni kurikul” vendége. Maša Kolanović a Zágrábi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Kroatisztika Tanszékén dolgozik. Itt végzett kroatisztika és összehasonlító irodalomtudomány szakon és szerzett doktori címet. 2022-től a Horvát Tudományos és Művészeti Akadémia munkatársa.

– A koszovói Janjevot megemlítő legrégebbi írásos emlék 1303-ból származik és XI. Benedek pápa Bar püspökének Marinnak írt levelében olvasható. Idén ünnepélyes keretek között emlékeznek meg a 720 éves egykori dubrovniki kolóniáról, a legrégebbi horvát diaszpóráról, amely a mai napig megőrizte anyanyelvét és vallását. A nagy évfordulóra Gordan Grlić Radman miniszter vezetésével horvát delegáció látogatott el hozzájuk. A riportot a Horvát Rádió és Televízió munkatársai készítették.

Hrvatska Kronika – Duna – május 24., szerda, 6:45

Szerkesztő:Pavlekovics András
Műsorvezető: Füri Tamás
Riporterek:Füri Tamás, Balatinácz Renáta,Vicko Dragojević
Operatőr :Bede Sándor,Mato Kristović
Műszaki vezető :Strasszer László
Vágó: Balász Geregely, Dominik Miljak

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább