Unser Bildschirm: Új GJU (Magyarországi Német Fiatalok Közössége) Baráti Kör létesült Veszprémben

A május 23-i adás tartalmából.
 

– Új GJU (Magyarországi Német Fiatalok Közössége) Baráti Kör létesült Veszprémben

Burger Dóra és Freund Ágnes a veszprémi Lovassy László Gimnázium Német Nemzetiségi Tagozatának diákjai és közéleti szerepet is vállalnak. Német nemzetiségi rendezvényeken azt tapasztalták, hogy a fiatalok nincsenek ott. Ez a felismerés vezette őket a döntéshez, hogy kezdeményezik német nemzetiségi fiatalok közösségének létrehozását a városban, amely az országos egyesület új tagja lesz. Első találkozójukat márciusban tartották a Veszprémi Német Házban.

– Regionális német nyelvű szavaló és szövegmondó verseny Baranya és Somogy általános iskolásainak

A versenyen kb. 150 diák vett részt a két megye közel 50 településéről. A rendezvény népszerűsége azt bizonyítja, hogy a fiatal nemzedék szívesen tanulja és beszéli a német nyelvet. Igen kedvelt a szövegmondás nyelvjárásban, a gyerekek ragaszkodnak német nemzetiségi származásukhoz, felmenőik nyelvéhez.

– A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata a Német Önkormányzatok Napján Ledényi Zsuzsannának és Manfred Mayrhofernek „Arany Dísztű” kitüntetést adományozott

Zsuzsa 13 évig vezette a Magyarországi Német Ének-Zene- és Tánckarok Országos Tanácsának irodáját, Manfred a Dunamenti Svábok Világszövetségének sajtóreferense. A magyarországi német kultúra fenntartásáért végzett tevékenységük messze túlmutat a „kötelezőn” vagy az átlagoson.

Unser Bildschirm – Duna – május 23., kedd, 7:15
Ismétlés aznap, 16.50-től a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább