Alpok-Duna-Adria: "Ha érzed a szelet, érzed az életet!"

A május 18-i adás tartalmából.
 

„Ha érzed a szelet, érzed az életet!” A trieszti öbölben egy különleges program keretében, olasz és szlovén vakok és gyengén látók vitorlástanfolyamon vettek részt. A projekt áprilisban zárult és nemcsak a résztvevőknek, de az oktatóknak is szolgált meglepetéssel.

A rákosi vipera valaha nagy területen fordult elő a Kárpát-medence füves pusztáin, majd állományai a 20. században gyors fogyatkozásnak indultak.
A Kiskunsági Nemzeti Parkban a rákosi vipera védelméért folytatott európai uniós LIFE projekt keretében, a fokozottan védett hüllők születését és a szabadba történő visszaengedését a Viperaközpont felügyeli, de viperakereső kutyás egység is segíti a munkát.

Goričko, a Szlovénia északkeleti részén fekvő dimbes-dombos táj, számos látnivalót rejt és tár fel abból a világból, ahol az ember még mindig harmóniában él a természettel. A varázslatos természeti jelenségekkel teli vidéken értékes ásványvízforrások is találhatók.

Az összetartozás érzését úgy is erősíthetjük, hogy mással is megosztjuk azt, ami nekünk fontos. Mahboob Alizada pontosan így tesz. Afgán menekültként érkezett Németországba, és azt szeretné megmutatni másoknak, amit szeret, a hegyeket. Ma már a Német Hegymászó Szövetség túravezetőjeként dolgozik.

Szűz Mária tisztelete mélyen gyökerezik a horvát katolikus néphagyományban. Horvátországban számos Mária-kegyhely található. Az ősi Nin város közelében fekvő Zečevo szigetecske az egyik legbensőségesebb közülük. A hívők évente kétszer, májusban és augusztusban zarándokolnak ide.

Adás: Duna TV – május 18. csütörtök 6.50
Ismétlés: Duna World – május 18. csütörtök 13.25

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább