Hrvatska kronika: A hidak szerelmese, Gyurity Mátyás tervezőmérnök

A május 10-i adás tartalmából.
 

„A hidak szerepe mindig is az volt, hogy összekössék a két parton élő embereket, bennük testesül meg az emberek kapcsolatok iránti vágya. Sok közülük nagyszerű bizonyítéka lett az alkotók építészeti elgondolásainak és a megrendelő gazdasági erejének.” Az idézetet egy horvát enciklopédiából vettük. Gyurity Mátyás hercegszántói horvát származású 56 éves építőmérnök ilyen és hasonló hidakat tervez.

Manapság, amikor a gyerekeket modern játékok foglalják le, egyre nehezebb olyan újdonsággal megnyerni őket, amelyek valóban felkeltik érdeklődésüket. A zágrábi „Povuci za kulturu” Egyesület projektjének keretében műhelyfoglalkozásokat tartanak és régi autentikus játékokat mutatnak be. Az Egyesület képviselői a közelmúltban a pécsi és budapesti horvát oktatási központokba látogattak, ahol bemutatták a legfiatalabbak körében nagy népszerűségnek örvendő projektjüket.

Vukováron megtartották a 19. Vukovári Veteránok Labdarúgó Tornáját. A tornán 16 fiatalokból álló labdarúgócsapat vett részt Horvátországból és a diaszpórából. Jó lehetőség volt arra, hogy új barátokat szerezzenek és közelebbről is megismerjék egymást a német, osztrák, svájci, svéd, kanadai, amerikai és ausztrál fiatalok. A játék és a sport mellett megismerkedhettek a Hős Város történetével is. A Horvát Rádió és Televízió riportja.

Hrvatska Kronika – Duna – május 10., szerda, 6:45

Szerkesztő:Pavlekovics András
Műsorvezető: Balatinácz Renáta
Riporterek:Füri Tamás,Balatinácz Renáta, Damir Ljubičić
Operatőr :Bede Sándor,
Műszaki vezető :Strasszer László
Vágó: Balász Geregely,Nina Koletić

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább