Hrvatska kronika: Visszatérés Ausztráliából Horvátországba

A május 3-i adás tartalmából.
 

2011 végén fogadták el a Horvát Köztársaság külhoni horvátokkal fenntartott kapcsolatairól szóló törvényt. 2012 közepén megalakult a Határon Túli Horvátok Központi Állami Hivatala. Ezzel megteremtették az alapvető jogi és intézményi feltételeket a rendszeres és hatékony együttműködés kiépítéséhez a Horvát Köztársaság határain kívül élő horvátokkal: a bosznia-hercegovinai horvátokkal, a 12 európai országban élő horvát nemzeti kisebbséggel valamint a horvát emigrációval.

A közelmúltban adták át Felsőszentmártonban a Szent Márton Vendég- és Gyógynövényházat és szentelték fel az újonnan kialakított Mária kegyhelyet. A projekt a Belügyminisztérium 177.000.000 forint összegű pénzügyi támogatásával valósult meg a településen élők örömére.

Becslések szerint Ausztráliában jelenleg körülbelül 250 000 horvát él. Túlnyomó többségük rendelkezik ausztrál állampolgársággal, ami egyenlő jogokat és kötelezettségeket biztosít minden ausztrál állampolgárnak. Az utóbbi időben egyre többen döntenek úgy, hogy visszatérnek Horvátországba.

Hrvatska Kronika – Duna – május 3., szerda, 6:45

Szerkesztő:Pavlekovics András
Műsorvezető: Balatinácz Renáta
Riporterek:Füri Tamás,Balatinácz Renáta, Damir Ljubičić
Operatőr :Bede Sándor,
Műszaki vezető :Strasszer László
Vágó: Balász Geregely,Nina Koletić

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább