Alpok-Duna-Adria: HORVÁT 'A CAPPELLA'

A május 4-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

A dalmát „klapa“ az a cappella éneklés hagyományos formája Horvátországban, melyet kezdetben kizárólag férfiak gyakoroltak. Kisebb énekes csoportok alakultak, akiket a szoros barátság mellett a dalok és a közös éneklés szeretete kötött össze. A „klapa“ 2012-ben felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Öröksége listájára is.

Szlovén kutatók feltárták a Hegyi bükkök című ősi kézirat titkait, amely a 16. században keletkezett, Raka faluban. A szőlészetek rendjét és viszonyait meghatározó törvényekről van szó. Ez a kézirat azért is jelentős, mert a legrégebbi fennmaradt szlovén nyelvű jogi szöveg.

A szegedi zsinagóga Magyarország második, Európa negyedik legnagyobb zsinagógája, amelyet éppen 120 éve avattak fel. A több mint 48 méter magas és ugyanilyen széles épület kifejezte azt a társadalmi rangot, amelyet a századfordulóra a szegedi zsidóság felmutatott. Ez a templom, élő zsinagóga, hiszen amióta felavatták, működik.

Az olasz-osztrák határ menti személy- és áruforgalmat bemutató coccaui Vámmúzeum egészen egyedülálló gyűjtemény. Termeiben egyenruhákat, fotókat és videofelvételeket őriznek a határátkelő történetéről és azoknak az embereknek is emléket állítanak, akik a hajdani vasfüggöny előtti utolsó nyugati határállomáson dolgoztak.

A városokban nem jelent problémát, ha a hétvégén bulizni, nagyot táncolni támad kedvünk. Vidéken, különösen a falvakban többnyire csekély a kínálat. Azonban egy svábföldi faluban, egy helyi családnak köszönhetően, már több mint hatvan éve rendeznek fergeteges táncesteket.

Adás: Duna TV – május 4. csütörtök 6.50
Ismétlés: Duna World – május 4. csütörtök 13.25

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább