Alpok- Duna-Adria - Nagycsütörtök közeleg

Az április 6-i adás tartalmából.

Németország idén áprilisban végleg befejezi az atomenergia-termelést. A hónap közepén leállítják az utolsó három atomerőművet, köztük az alsó-bajorországi Isar II-t. Sokan várják örömmel, megkönnyebbüléssel ezt az eseményt, amely azonban az atomerőmű dolgozóinak fájdalmas lépést jelent. Ők hosszú éveken át dolgoztak a létesítményben és nehezen tudják megérteni, miért szükséges véget vetni az atomkorszaknak.

Nagycsütörtök közeleg, a keresztény hagyomány szerint az utolsó vacsora napja, amikor Jézus a Gecsemáné-kertben búcsút vett tanítványaitól és felkészült az áldozatra. Utunk a leghíresebb horvát Mária-kegyhelyhez, a Bistricai Szűzanyához vezet. Az év minden szakában zarándokok tízezrei érkeznek ide, védelmet, reményt, békét és vigaszt keresve.

A magyarországi gyógypedagógusok tapasztalata szerint, egyre többen vannak olyanok, akiknek a kommunikációs gondjaira kell megoldást találni. Ezért indult program „Könnyen érthető kommunikáció – könnyen érthető élet” címmel. Ennek részeként – egy kormányhatározat támogatásával – a Szegedi Tudományegyetemen létrejött, az ország első, Könnyen Érthető Információs Központja. Az iroda szolgáltatásait értelmi sérültek vagy más okból kommunikációs nehézséggel élők vehetik igénybe.

A mozaiktechnikák, amelyek eredetileg padló- és faldekorációként voltak ismertek, ma már a művészi kifejezés új dimenzióit nyitják meg. Egy négyzetméter mozaik, mintegy háromszáz óra odaadó munkát igényel a szlovén Aljaž Vidrajz-tól, aki az olaszországi Spilimbergo neves iskolájában sajátította el a mozaikkészítés művészetét.

Négy trieszti gitárművész, akiket a tiszta hangzást biztosító klasszikus gitárzene iránti rajongásuk hozott össze, néhány évvel ezelőtt elhatározta, hogy egyesítik tudásukat, és egy egészen egyedülálló kezdeményezéssel lépnek a nagyközönség elé. Így alakult meg a „40 Fingers”, azaz „Negyven Ujj” nevű együttes, amely azóta is letöltési csúcsokat döntöget a különböző zenei portálokon, és az élő koncertjeik is mindig teltházasak.

Duna TV – április 6. csütörtök 6.45
Duna World – április 6. csütörtök 13.25

Tovább a műsoroldalra >

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2023/04/horvat-staciok.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább