Rondó: Petőfi 200

A március 24-i adás tartalmából.
 

E heti adásunkban bemutatjuk, hogy nemzetiségeink legfiatalabb generációja hogyan őrizheti meg identitását és ápolhatja anyanyelvét.

RUSZIN OKTATÁS MÚCSONYBAN
A magyarországi ruszin közösség számára a nyelv, a kultúra megőrzése, az identitást, a nemzeti kötődést jelenti. Az oktatásnak meghatározó szerepe van az anyanyelv ápolásában. Ennek egyik példája a Múcsonyi Szent Péter Görögkatolikus Általános Iskola, ahol a fiataloknak a ruszin nyelvtanulás mellett hitük megtartására is lehetőségük van. Az intézményben tanuló diákok a napokban ruszin nyelvi, irodalomi és népismereti tudásukról, nyílt óra keretében adtak számot. A nyelv ápolása terén kiemelkedő sikereket elért 24 diákot az Országos Ruszin Önkormányzat ösztöndíjjal támogatta.

ELŐKÉSZÜLETEK EGY GÖRÖG SZÍNHÁZI ELŐADÁSRA
A nyelv, a hagyományok és a hit megőrzése a magyarországi görög közösség számára is fontos. Görögország nemzeti ünnepén, március 25-én az 1821. évi görög szabadságharc tiszteletére az Amfitheatro Görög Színház különleges előadással készül.

UTAZÁS A MESÉBE – UKRÁN RÁDIÓJÁTÉK
A Magyarországon élő ukrán gyerekek számára – legyenek ők menekültek, vagy már itt születettek – ugyanúgy fontos, hogy megismerjék anyanyelvük kincseit. Erre ad kiváló alkalmat például egy ráidójáték elkészítése, amelyre most a Magyarországi Ukrán Görögkatolikus Egyház vasárnapi iskolájának diákjai és a Szolomija énekstúdió növendékei vállalkoztak.

PETŐFI200
Petőfi Sándor Szörnyű idő… (1849) versét magyarul és ukránul előadja Margitics László.

Rondó nemzetiségi magazin – Duna – március 24., péntek, 6:45
Ismétlés 13:20-tól a Duna World műsorán!

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább