Alpok- Duna-Adria - „RÁÉRŐS FÉNYKÉPEK”

A március 23-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

Szlovéniában 1952-ben tartották a lavinamentő kutyák első kiképzését. A kutyák 1976 óta sikeresen vesznek részt a romok között eltűntek mentésében. Az első mobil mentőkutya-egységet 1983-ban hozták létre, de ez már szinte történelem.

Egy törékeny táncosnő, aki 10 méter hosszú műanyag horgászzsinórok segítségével mutat be egyedülálló akrobatikus légtáncot. Amikor azonban leszáll a földre, lelkes aktivista. A zágrábi művész a határok, elsősorban saját testi és szellemi határainak legyőzését tartja legfontosabb küldetésének.

A Vissza a vadonba! ötletét hat éve álmodta meg Borbély Balázs. A pilisi dombvidéken túrázni viszi az ovisokat, ahol a hó, jég, sár, eső sem akadály, sőt mind-mind fejlesztő eszközök. A terapeuta úgy véli, hogy a mai gyerekek egyre inkább el vannak szakítva a természettől és nem kapják meg időben, elég intenzíven és gyakran azokat az idegrendszeri ingereket, melyek segítenék a természetes fejlődésüket.

A Felső-Pfalz régióban egy hagyományos, tehéntartáson alapuló tejgazdaságban kecskékre cserélték le a teheneket. A fiatal házaspár 160 fejőskecskét tart. A tej nagy részéből sajt készül, egy kisebb részét pedig folyékony karamellé dolgozzák fel a házi manufaktúrában, egy mexikói recept alapján.

„Ráérős fényképek” – így nevezte el két trieszti fotós az általuk indított kezdeményezést. A „ráérősség” abban áll, hogy egyrészt hagyományos technikával dolgoznak, másrészt nagy hangsúlyt fektetnek a fényképész és a fotózott alany személyesebb kapcsolatára is. Az eredmény mindenesetre megidézi a hagyományos portrék világát.

Duna TV – március 23. csütörtök 6.50
Duna World – március 23. csütörtök 13.25

Tovább a műsoroldalra >

Olvasson tovább