Alpok-Duna-Adria: A legendás szakácskönyvíró

A március 9-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

A Zágrábtól mintegy 40 kilométerre található Ivanić-Gradban olyan kőolajat bányásznak, amely nagyon magas hőmérsékleten desztillálva, naftalant eredményez, amely egy gyógyászati, terápiás célokra használható kőolajszármazék. Emiatt az észak-európai országokból, ahol a pikkelysömör és hasonló bőrbetegségek előfordulása igen gyakori, már sokan visszajáró vendégek a helyi kórházban.

A TipoRenesansa egy szlovén műterem, amely a nyomdászat szeretetéről és a nyomdatechnika újjáélesztéséről szól. A tulajdonos, Marko Drpić olyan szenvedéllyel kutatja a régmúlt nyomdászati eszközeit, hogy mára már a világon egyedülálló gyűjteménnyel rendelkezik.

Ma már számtalan blog, szakácskönyv és magazin létezik. Az 50-es és 60-as években minden német háziasszony Erna Horn szakácskönyveit használta, ráadásul a hölgy a maga korában, az ételfényképészet úttörőjének is számított. Két fiatal ételfotós merész kísérletre vállalkozott, egy berlini étel-formatervezővel közösen elkészítik, korszerűsítik és lefotózzák Erna Horn receptjeit.

Létezik egy olyan sportág, amelyben egy csapaton belül lehetnek idősek és fiatalok, férfiak és nők, de egészségesek és fogyatékkal élők is. Ez a „baskin”, amely Itáliában született egy édesapa ötlete nyomán, aki szerette volna, ha mozgáskorlátozott lánya is együtt tud játszani egészséges társaival. A baskin, mint a neve is mutatja, a kosárlabda, egy befogadó szemléletű továbbfejlesztése.

Kurunczi Norbert, hagyományos háziállatok tucatjai mellett, GPS-szel felszerelt rókákat tart, akik hol napokra lelépnek pocokra vadászni, hol a házban pihenik ki a fáradalmakat. Az interneten keresztül népes követőtábor kíváncsi a megmozdulásaira, melyeknek célja, a rókák megmentése.

Adás: Duna TV – március 9. csütörtök 6.50
Ismétlés: Duna World – március 9. csütörtök 13.25

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább