Hrvatska kronika: Tavaly év végén jelent meg a 2023. évi Horvát kalendárium

A február 22-i adás tartalmából.
 

– Pécsett került sor az Országos Horvát Önkormányzat Közgyűlésének idei első ülésére, amelyen többek között az OHÖ intézményeinek és vállalatainak költségvetéséről illetve munkatervéről határoztak. Ezen kívül a Közgyűlés új pályázatokat írt ki és döntött intézményvezetők illetve a magyarországi horvát hetilap főszerkesztőjének kinevezéséről.

– A Croatica Kulturális Információs és Kiadói Nonprofit Kft. kiadásában tavaly év végén jelent meg a 2023. évi Horvát kalendárium. A magyarországi horvátok évkönyve ezúttal is számos érdekes cikket és fényképet közöl a hazai horvát közösség társadalmi, kulturális, kisebbségpolitikai, sport- és vallási életéből.

– A katolikus egyház naptára szerint ma van hamvazó szerda, a húsvét előtt negyven nappal kezdődő nagyböjti időszak első napja. Ezt a napot a bűnbánat, az elmélkedés és a böjt jellemzi.

– A strasbourgi székhelyű 47 országot tömörítő nemzetközi Európa Tanács még 1992-ben a regionális és kisebbségi nyelvek védelmének érdekében alkotta meg a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját. A Miniszteri Bizottság 2001-ben felszólította a Szlovén Köztársaságot, hogy a horvát, német és szerb nyelveket ismerje el kisebbségi nyelveknek, de ez a mai napig nem történt meg. Ezért a kisebbségek helyzetéről szóló legutóbbi jelentésben az Európa Tanács kedvezőtlenül értékelte Szlovéniát.

Hrvatska Kronika – Duna – február 22., szerda, 6:45

Szerkesztő: Pavlekovics András
Műsorvezető: Füri Tamás

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább