Alpok- Duna-Adria - Gorizia rózsája, a cikória

A február 23-i adás tartalmából.
 

Nagy a feszültség a bajor síterepeken, alig lehet síelni, túl kevés a hó. Az úgynevezett hegymászófalvak Bajorországban, mint például Schleching nem a tömeges turizmustól, nagy felvonóktól és szállodáktól várják a boldogulást. Természetközeli alternatívát szeretnének kínálni, mégpedig pont az ilyen nehéz időszakokra, mint a hó nélküli téli főszezon. Vajon beválik a stratégiájuk?

A petróleumlámpákat a villanyvilágítás elterjedése előtt, a 19. századtól használták, manapság leginkább már relikviaként tekintünk rájuk. A kiskunhalasi Hideg József garázsa olyan, mint egy múzeum, ugyanis több száz darab régiség ékesíti. A gyűjtő naponta megcsodálja a ma már ritkaságnak számító világítóeszközök szépségét, sőt időt és energiát nem sajnálva azon dolgozik, hogy életet leheljen egy-egy rozsdásodó szerkezetbe, azért, hogy azok fennmaradjanak az utókornak.

A világ egyik legkülönlegesebb és legkeresettebb cikóriafajtája, a szépséges goriziai rózsa. A növényt, amely kifejezetten kedveli a hideg téli időjárást, egyre több sztárséf fedezi fel magának. Valójában ősidők óta termesztik az olasz vidéken, azonban csupán néhány helyi termelő kitartó munkájának köszönheti jelenkori sikerét.

Észak-Horvátország egyik jelentős történelmi eseménye volt a 16. századi parasztfelkelés. Már 15 éve, hogy minden évben látványos rendezvénnyel emlékeznek meg róla. A ló, mint az ember társa, mélyen beépült Zagorje természeti és kulturális örökségébe, ezért a helybeliek körében ma is komoly kultusza van.

Kezdetben a rovarok hangjaival és más természeti hangokkal foglalkozott, majd az ipari üzemek hangjait is vizsgálta az a szlovén zenész, aki bioakusztikával és hangökológiával foglalkozik. Társakat is talált magának különleges szenvedélyéhez, s most a kövek zenéjét próbálják együtt felfedezni.

Duna TV – február 23. csütörtök 6.50
Duna World – február 23. csütörtök 13.25

Tovább a műsoroldalra >

Videó ajánló

Olvasson tovább