Domovina: Szlovák nap Ambrózfalván

A február 20-i adás tartalmából.

1. SZLOVÁK NAP AMBRÓZFALVÁN
Az Ambrózfalvi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat 2022. december 17-én Szlovák Napot tartott. Ezt a kis, Csongrád-Csanád vármegyében található falut 1844-ben 120 békéscsabai szlovák család alapította abban a reményben, hogy itt jobb életkörülményeik lesznek. Jelenleg körülbelül 450 lakosa van. A 2011-es népszámlálási adatok szerint a lakosoknak csak 9,5%-a vallotta magát szlováknak. A település nemzetiségi összetétele a csehszlovák-magyar lakosságcsere következtében változott meg radikálisan, amikor az itteni szlovák családok helyébe magyar családokat telepítettek Szlovákia déli részéről. Természetesen az itteni szlovákok a mai napig jó kapcsolatban vannak mind a környékbeli, mind az anyaországi szlovákokkal. Őket is meghívták erre a jeles napra, amikor elsőként egy felújított épületet adták át, melyben a lakosok felajánlásaiból összegyűjtött helyi néprajzi gyűjtemény található. Egy másik ajándékkal is gazdagodtak a helyiek. Egy kétnyelvű, „Ambrózfalva anyakönyvei és azok, akikről beszélnek” című kiadványt is kiadtak, melynek melléklete egy DVD. Ennek segítségével állíthatják össze a helyi családok saját családfájukat. Magazinunkban a könyvet és DVD használatát is megismerhetik.

vágó: Násztor Róbert
operatőr: Szél Zsolt
szerkesztő:Bencsik János

2. SZOKOLAY 100
A Szegedi Szlovákok Egyesülete és a Tótkomlós Barátainak Köre Egyesület „Szokolay 100” címmel rendezett kiállítást Szegeden, a Nemzetiségek Házában. Ezzel emlékeztek meg Szokolay Sándor pedagógus, népművész születésének 100. évfordulójáról. 1922-ben Tótkomlóson született és egész életében ott dolgozott. A családja tavaly augusztusban hozta létre az ottani emlékkiállítást. Képei és fafaragásai decemberben kerültek Budapestre a Szlovák Intézetbe, most pedig az Alföldre, ahol az érdeklődők a hónap végéig tekinthetik meg a tárlatot. Magazinunkban volt tanítványai, barátai, pályatársai és a fia beszél a mesterről.

vágó: Jurkovics Milán
operatőr: Szél Zsolt
szerkesztő:Iveta Hrubonová, Bencsik János

Tartalmas szórakozást kívánunk!

Adás: 2023. február 20., 7:15 Duna
Ismétlés: 13:50-től a Duna World műsorán!

Tovább a műsoroldalra >>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2023/02/ambrozfalva_monografia_neprajzi_gyujtemeny.mxf_.00_01_31_08.Still001.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább