Alpok-Duna-Adria: Zsilipek, a világörökség részei

A február 9-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

Az idrijai erdők mélyén találhatók a műszaki örökség egyedülálló műemlékei, a zsilipek, amelyeket arra használtak, hogy faanyagot úsztassanak le az idrijai bányák számára, hiszen erre a vízi útvonalak voltak a legalkalmasabbak. Az első zsilipek a 16. századból származnak, ma az Unesco Világörökség részei.

Január 22-e Szent Vince napja, a szőlősgazdák körében különösen közkedvelt. Észak-Horvátország nagy részén is a szőlő megáldásával szokás ünnepelni. Ezúttal a moslavinai régió őshonos fajtáját, a skrletet keresztelik. A szertartás előírja, hogy le kell metszeni néhány szőlővesszőt és vízbe tenni. A legenda szerint, amilyen az első rügy, olyan lesz az éves termés és a bor minősége.

Az Első Magyarországi Nyúlmentő Alapítvány elnökét a saját házában is mindenhol nyuszik veszik körül. A garázst, a nappalit, de még a hálószobát is belakják. A többségük nagyon beteg, már így kerültek az utcára, miután a gazdájuk lemondott róluk. Nem úgy mint Kriszta, akinek az élete, a tapsifülesek mentése.

Mikor Trieszt városa a Habsburg Birodalom legfontosabb kikötője lett,
Mária Terézia császárnő elrendelte a várost ellátó vízvezeték építését. Tény, hogy egészen az első világháborúig, ezen keresztül jutott ivóvízhez Trieszt lakossága. Sajnos azonban később, a csatornarendszer komoly károsodást szenvedett. Napjainkban a szakemberek azon fáradoznak, hogy visszaadják a triesztieknek ezt a fontos történelmi emléket.

A mentőmellényeknek is lejár a szavatossága, tízévente lecserélik őket. A régi darabok a hulladékba kerülnek, legalábbis így volt még néhány éve, amikor egy német formatervező felfedezte ezeket, az akkor induló, újrahasznosítást végző vállalkozása számára. A szakember figyelmét nemrégiben, a leselejtezett repülőülések keltették fel.

Adás: Duna TV – február 9. csütörtök 6.50
Ismétlés: Duna World – február 9. csütörtök 13.25

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább