Rondó: Nagy Kiril: Sárgaházi Etűdök

A február 3-i adás tartalmából.
 

Mai adásunkat elsősorban a bolgár kultúrának, irodalomnak és képzőművészetnek szenteljük.

Nagy Kiril: Sárgaházi Etűdök
Nagy Kiril Sárgaházi etűdök című regénye két férfi találkozása egy elmegyógyintézet udvarán. Emlékeik lassú kibontakozása, kavarogva térben és időben. Történetek a rendszerváltás előtti Bulgáriából és Magyarországról, emlékfoszlányok háborúkról, menekülésről, elveszettségről.
A fiatal író első regénye ironikus éleslátással tart tükröt elénk, benne pedig akarva-akaratlanul meglátjuk saját világunk egyszer humoros, másszor tragikus elcsúszásait. Rendhagyó könyvajánló következik, magától a szerzőtől.

Bolgár Kortárs Kiállítás
Szeressétek egymást emberek címmel bolgár kortárs művészek kiállítása nyílt december közepén a Várnegyed Galériában.
A tárlatot, amelyet Lukács Péter festőművész rendezett, Hamvas Béla szavaival nyitotta meg Doncsev Toso. „A szeretet védelem. Az egyetlen valódi védelem az ellen, hogy itt vagyunk a világon, meztelenül és egyedül.”

KULTURÁLIS AJÁNLÓ
Lengyel és ukrán film az Oscar-díjra jelöltek között

Oscar-díjra jelölték Jerzy Skolimowski lengyel rendező IÁ avagy EO című filmjét, amelyben a főhős egy szomorú tekintetű, kíváncsi természetű szamár megszökik egy lengyel cirkuszból. A filmet március 1-jén este 8 órától az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében láthatják az érdeklődők.

Ugyancsak Oscar-díj várományos Simon Lereng Wilmont Otthon a romokon című dokumentumfilmje, amely három gyermek sorsát mutatja be egy gyermekotthon közegében. A filmet nemrégiben a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon is bemutattak, és a fesztivál honlapján a bidf.hu oldalon február 13-ig online is megtekinthető.

Rondó nemzetiségi magazin – Duna – február 3., péntek, 6:45
Ismétlés 13:20-tól a Duna World műsorán!

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább