Hrvatska kronika: Zoran Milanović horvát köztársasági elnök első hivatalos látogatása Magyarországon

A február 1-i adás tartalmából.
 

– Zoran Milanović horvát köztársasági elnök első hivatalos látogatása Magyarországon

– Felsőszentmártonban mutatták be a 2023-évi Horvát katolikus kalendáriumot

– Hazaköltözött horvát kivándorlók

– Első hivatalos magyarországi látogatása során Zoran Milanović horvát köztársasági elnök kétszer is találkozott a magyarországi horvát közösség képviselőivel.
Többek között kijelentette. Nincsenek fájó és nyitott kérdéseink. Ami pedig volt, az idő orvosolta, ha nem is oldottuk meg, de elfelejtettük. Sokkal azelőtt keletkezett, mielőtt politikával kezdtem volna foglalkozni, mielőtt a mostani kormány hivatalba lépett volna. Remélem, hogy jó az együttműködés a magyar állammal és a hatalom képviselőivel.

– Az elmúlt év végén Felsőszentmártonban mutatták be a 2023. évi Horvát katolikus kalendáriumot, amelyet tavaly indítottak újra.

– Tavaly decemberben mutatták be a 2023. évi Horvát katolikus kalendáriumot, amely közel harminc év után jelent meg ismét a Josip Gujaš Džuretin Horvát Kulturális és Sport Központ kiadásában, Szolga József horvát nemzetiségi szószóló és a Határon Túli Horvátok Központi Állami Hivatalának támogatásával. A kiadványt Trubics Lilla szerkesztette, a nyomdai munkálatokat pedig a Croatica Nonprofit Kft. végezte.

– Az elmúlt 15 évben nagyon sok munkaképes korú ember hagyta el Horvátországot, de a visszatérésre is egyre több a példa. Horvátország az Európai Unió tagjaként és a Schengeni övezethez történő csatlakozásával különösen a kivándorlók leszármazottai számára lett érdekes. Steven Zoran Vuletić ausztráliai horvát családja boldogságra és üzleti sikerre lelt Rijekában. Történetüket Darko Santini kollégánk mutatja be.

Hrvatska Kronika – Duna – február 1., szerda, 6:45

Szerkesztő: Pavlekovics András
Műsorvezető: Balatinácz Renáta

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább