Alpok-Duna-Adria: Játék az üveggel

A január 26-i adás tartalmából.

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

Az Adriai-tenger északi részének ismerői közül sokan kedvelik a Voloskotól Lovranig elnyúló Lungomare parti sétányt. Azt azonban kevesen tudják, hogy a partszakasz számos természeti jelenséget rejteget. Közéjük tartoznak a „vruljék“ azaz tengeri örvények, melyek aktivitása különösen nagy viharok idején figyelhető meg. Az egyik legnagyobb örvény Ika településnél látható, főleg téli napsütéses napokon.

Az északkelet-itáliai Udinében működik egy olyan sportlétesítmény, amely nemzetközi szinten is egyre jelentősebb szerepet játszik. A Ritmikus Gimnasztikai Sportegyesületük ugyanis a világ minden tájáról fogad versenyzőket. Olyan közösséget alkotnak, amely igazán méltó ehhez a sporthoz.

Anja Kranjc szlovén szobrász egész pályafutása során hű maradt a figuratív művészethez, bár alkotásai olykor szürreális jegyekkel bírnak és nemcsak fizikai, hanem szellemi dimenziót is kapnak. Elismert akadémiai művészről van szó, aki azzal kísérletezik, hogy milyen érzelmeket képes kiváltani, különböző szobrászati anyagok alkalmazásával.

Néhány hónapja új munkatársa van egy debreceni cukrászdának. A próbaideje már lejárt és mivel hiba nélkül asztalhoz viszi a rendeléseket, elszállítja a használt tányérokat sőt szülinapi köszöntéssel is szórakoztatja a vendégeket, foglalkoztatását hosszabb távra tervezik. Hogy ez miért hír? Mivel Ketty egy intelligens robot, aki nemcsak kiszolgálja, hanem be is csalogatja a vendégeket.

Az alsó-bajorországi Zwieselben működő „Männerhaut“ műteremben készülő üvegek, valahogy mindig is eltértek a megszokottól. Immár több mint 30 éve szabadúszó művészek és üvegművesek engedik itt szabadjára fantáziájukat, távol a fősodratú divattól. Hitvallásuk, hogy minél kevesebb energia és erőforrás felhasználásával, szokatlan darabokat alkossanak. Ahogy ők nevezik, ez egyfajta „játszadozás az üveggel“.

Adás: Duna TV – január 26. csütörtök 6.50
Ismétlés: Duna World – január 26. csütörtök 13.25

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább