Domovina: Átadták a legmagasabb állami nemzetiségi kitüntetést, a Nemzetiségekért-díjakat

A január 23-i adás tartalmából.

NEMZETISÉGEKÉRT-DÍJ 2022

2022. december 16-án Budapesten, a Bolgár Művelődési Házban adták át a legmagasabb állami nemzetiségi kitüntetést, a Nemzetiségekért-díjakat. A Nemzetiségükért-díjjal minden évben olyan személyeket és szervezeteket tüntetnek ki, akik példás tevékenységet végeznek a magyarországi nemzetiségekért akár a nemzetiségi közéletben, akár az oktatásügyben, kulturális vagy egyházi területen, az egyházi életben, a tudományban, a médiákban vagy a gazdaság területén. 2022-ben 11 személyt és 2 szervezetet tüntettek ki.
A szlovák kitüntetett Kaszaláné Szabad Judit volt. A diploma megszerzését követően szlovák nyelvet tanított Mátraszentimrén és Mátrafüreden. 2012-ben, látva a mátraszentimrei iskola megszűnésének veszélyét, a helyi szlovák önkormányzat vezetőjeként, a szervezet átvállalta az iskola és az óvoda fenntartásának feladatait, így megmaradhatott a 60 éves szlovák nemzetiségi nyelvoktatás. Nyugdíjba vonulását követően is tanította a gyermekeket a szlovák nyelvre és kultúrára, megőrizve a helyi szókincset. Az ifjúsági klub vezetőjeként a magyarországi szlovákok települései közötti kapcsolatokat építi, szavaló- és népdaléneklő versenyeket szervez. A helyi asszonykórus vezetője, a népdalkincs őrzője. A helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke, és kezdeményezője a Tájház megnyitásának, ahol számtalan programmal őrzik a szlovák hagyományokat.
2022-ben Nemzetiségekért-díjban részesült egy olyan ruszin pedagógus is, akinek életpályája szorosan összefonódott a magyarországi szlováksággal. Barnáné Zajakovszki Mária Komlóskán, ruszin családban született. A diploma megszerzését követően pedagógusként helyezkedett el, majd a Sátoraljaújhelyi Szlovák-Magyar Kéttannyelvű Általános Iskola intézményvezetője lett. Számos tankönyv szerzője, szerkesztője, az Oktatási Hivatal nemzetiségi pedagógiai szakértője. Részt vett a ruszin kerettanterv kidolgozásában. Kezdeményezője volt a budapesti vasárnapi iskola indulásának, ahol megkezdődhetett a ruszin nyelvoktatás. A Komlóskai Ruszin Nemzetiségi Általános Iskola indulásával teljesülhetett az álma, és szülőfalujában, az anyanyelvén oktathatott. Lelkes szervezője rendezvényeknek, táboroknak. Munkája elismeréseként miniszteri dicséretben részesült. A díjhoz gratulálunk!

vágó: Fackelmann Rita
operatőr: Szögi Lackó, Raffai Csongor
szerkesztő: Antala Zsuzsanna

SZLOVÁK VILÁGKALENDÁRIUM

Vladimír Valentík főszerkesztővel beszélgettünk a Szlovák Világkalendárium születéséről és szerkesztési elveiről. Az évkönyvnek elsősorban az Alföldön van bázisa. Nagy szeretetnek és jó együttműködésnek örvend a horvátországi, szlavóniai, adriai, rijekai szlovákok körében is. A magyarországi szlovákok körében is nagyon népszerű. Amikor a magyarországi szlovákok Szlovákiában mutatják be
saját évkönyveiket – Kalendáriumunk, Csabai Kalendárium – egyúttal prezentálják a világkalendáriumot is. Azért, mert ez az évkönyv éppen úgy a magyarországi szlovákoké, mint a szerbiai, romániai, horvátországi, ausztráliai, amerikai nemzetrészé is. A szerkesztők eredetileg is ilyennek álmodták meg az évkönyvet.

vágó: Násztor Róbert
operatőr: Németh Denis
szerkesztő: Bencsik János

Adás: 2023. január 23., 7:15 Duna
Ismétlés: 13:50-től a Duna World műsorán!

Tovább a műsoroldalra >>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2023/01/Nemzetisegekert_dij_2022.mxf_.00_04_22_05.Still001.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2023/01/kulhoni_szlovakok_evkonyve.mxf_.00_00_08_12.Still001.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább