Unser Bildschirm: Várdombi betlehemes játék

A december 20-i adás tartalmából.
 

A várdombi svábok és betlehemes játékuk rövid története
Várdomb Tolna megye kb. 1200 lakost számláló községe. A törökök kiűzését követően  1750 körül sváb telepesek újra alapították és az azt követő mintegy 200 évben teljes egészében német település volt. A háború utáni elűzés következtében ma alig vannak német származásúak Várdombon, de a német nemzetiségi önkormányzat és egy maroknyi közösség igyekszik a német szellemi és tárgyi örökséget megőrizni és továbbadni.

Várdombi betlehemes játék
A katolikus svábok az óhazából hozott betlehemes játékot a háborút megelőző időszakban minden évben előadták. Az énekek és prózák irodalmi német nyelven szerepelnek benne. 10 fős a betlehemező társaság, várdombi hagyomány szerint 9 lány és egy fiú. Érdekesség, hogy a gyermek Jézus szerepét és József szerepét is lányok alakítják benne. Az egykori betlehemest Kiss Tamásné 1994-ben még le tudta jegyezni hiteles adatközlőtől, aki a háború előtt maga is szereplője volt. Attól az évtől kezdődően minden évben van német nyelvű betlehemes játék december 24-én Várdombon. Az előadás kb. 10 perc időtartamú.

A fennállásának 45. évébe lépett Unser Bildschirm archívumának kincseiből :  Szálláskeresés – régi keresztény adventi népszokás Görcsönydobokán és Száron
A magyarországi németek körében nem annyira elterjedt népszokás Mária és József szálláskeresésének előadása egy őket ábrázoló kép különböző házaknál történő elhelyezésével. Néhány helyen azonban ismerik. Görcsönydobokán 2003-ban készült felvétel róla, míg Száron az idén is előadják a karácsonyt megelőző 9 napon.

Unser Bildschirm – Duna – december 20., kedd, 7:15
Ismétlés aznap, 16.50-től a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább