Alpok- Duna-Adria - A FA KARÁCSONYI GÖMB TÖRTÉNETE

A december 15-i adás tartalmából.
 

Nemzetközi magazinunk éppen 40 éve indult. Az elgondolás az volt, hogy a műsor a köztelevíziók koprodukciójaként készüljön, melyhez a közép európai régióból való történetek cseréje adna alapot. Az elhivatott televíziós munkatársak érzékenyen mutatták be a nagypolitika mögött megbúvó, hétköznapi emberek életét. Hiszen a hasonlóságok, de talán még inkább a különbségek, baráti kötelékeket építenek.

Süngomba, vörös rovarrontógomba, ördögszekér-laskagomba és más egzotikus gombafajok teremnek a szlovéniai Gobnjakban. Egy városi, földterület nélküli gazdaságról van szó, amelyet Rok és Bojana vezet, akik számos érdekességgel szolgálnak a gombák világáról.

Bruno Dorigo már ifjú kora óta rajong az Abarth autókért. Nem is csoda, hiszen ez a márka főleg az 1960-as években a gyors autókat kedvelő fiúk és fiatalok egyik vágyálma volt. Az olasz férfinak ma már tekintélyes gyűjteménye van mindabból, ami ezzel a típussal kapcsolatos, olyannyira, hogy már nemcsak Itáliában, de a világon másutt is ismerik a nevét.

Az egzotikus növények európai termesztése környezetbarát megoldás, hiszen nem kell több ezer kilométeren szállítani, viszonylag nyersen leszedni és utóérlelni a gyümölcsöket. A klímaváltozás miatt Magyarországon már több helyen található kiwi vagy éppen datolyaszilva ültetvény. De léteznek kísérletező kedvű kertészek, akik igaz fóliasátorban, de különböző citrus- és banánféléket, valamint a trópusokon őshonos, folyamatosan termő papayát nevelnek.

A fa karácsonyfagömb önmagában is különleges, de ami Ludwig Maul altstädteni műhelyében készül, az valóban faesztergályos iparművészet. A gömbök ugyanis üregesek, kis karácsonyi történetek találhatók bennük, s mi több, az eladásukból származó bevétel adományként hasznosul.

Adás: Duna TV – december 15. csütörtök 6:50
Ismétlés: Duna World – december 15. csütörtök 13:25

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább