Alpok- Duna-Adria - A hagyományos “karsztvidéki lagzit” 9 év szünet után, idén végre újra megrendezték

A december 1-i adás tartalmából.
 

A felső-bajorországi Samerberg hegyen fekvő Roßholzen település két meghatározó épülete, az egykori búcsújáró temploma, valamint a hosszú múltra visszatekintő, gyönyörű Moarhof-tanya.Ez utóbbit egy fiatal házaspár nemrég újította fel, rengeteg munkával különlegessé varázsolva, a 14. századból származó, omladozó kincset.

A hagyományos “karsztvidéki lagzit” 9 év szünet után, idén végre újra megrendezték. A trieszti szertartás nem csupán egy történelmi hagyományőrző esemény, hanem egy valódi esküvő, ahogyan azt az olaszországi szlovének 150 évvel ezelőtt ismerték. Az idei év sikere után mindenki azt reméli, hogy hamarosan új pár jelentkezik, hogy két év múlva ismét megünnepelhessék a “karsztvidéki lagzit”.

A horvátországi Metković már a római korban is létezett, sőt hat évszázad óta városként tartják nyilván, s erről írásos dokumentum is tanúskodik. Idén a helybéliek ezt a jeles évfordulót ünneplik. Ami a földrajzi adottságait tekinti, egyetlen más város sem büszkélkedhet a Neretva folyó termékeny és festői deltájával, hiszen a folyó itt ömlik az Adriai-tengerbe.

A pivkai nyelvjárásban az ANA PUPEDAN jelentése »Délután egy óra«. Így nevezi magát egy egyedülálló, pivkai fúvósokból álló együttes is. A tagok emellett kiváló énekesek, akik a zene szeretetét egy többszólamú zenekarban és egy fúvószenekarban ötvözik.

A Veresegyházi Medveotthont – lassan negyedszázada – az Állatvédő Világszervezet támogatásával, azzal a szándékkal alapították, hogy a filmes munkából kiöregedett állatoknak, megfelelő körülményeket biztosítsanak életük hátralévő részére. Az elmúlt években cirkuszi medvéket és illegális magántartásban lévő állatokat is befogadtak, sőt a medveotthon más fajokkal is bővült. Ma már farkasokat és oroszlánokat is gondoznak itt.

Adás: Duna TV – december 1. csütörtök 6:50
Ismétlés: Duna World – december 1. csütörtök 13:25

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább