Unser Bildschirm: A Duna mentén – Soroksártól Szentendréig

A november 22-i adás tartalmából.
 

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának kihelyezett ülése – középpontban a stratégia

Az országos önkormányzat évente tart 3 napos kihelyezett ülést. 2022-ben a Pécsi Koch Valéria Iskolaközpont volt a helyszín és a megbeszélések középpontjában az önkormányzat által kidolgozott stratégia megvalósításához szükséges 2023-as konkrét feladatok, projektek álltak. Öt munkacsoportban dolgoztak a képviselők (politika, kultúra, nevelés és oktatás, kommunikáció, ifjúság) a saját területük jövő évre szóló 1-2-3 projektjének részletein.

„A Duna mentén – Soroksártól Szentendréig” – Bartl József festőművész emlékkiállítása

Bartl József kiemelkedő képviselője a 20.-21. századi magyar festészetnek. 1932-ben született egy soroksári sváb családban. Idén 90 éves lenne, de 2013-ban betegségben elhunyt. A Magyarországi Német Írók és Képzőművészek Szövetsége – melynek Bartl alapító tagja volt – a születésnap alkalmából a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központtal karöltve különleges emlékkiállítást szervezett a Magyarországi Németek Házában. Magánszemélyektől kérték el a birtokukban lévő Bartl képeket bemutatásra és a képtulajdonosokat rövid írásos visszaemlékezésre is felkérték. Az írások is felkerültek a falra a képek mellé.

A fennállásának 45. évébe lépett Unser Bildschirm archívumának kincseiből : A Szabari trió

A három székelyszabari illetőségű férfi és egy harmonikás alkotta formáció a műsor kezdeti időszakában már létezett. Soha nem jártak zeneiskolába, de kitűnően, nagyon tisztán énekelték a falujukban ismert német népdalokat. Mindhárman távoztak már az élők sorából, emléküket a felvételek őrzik csupán. megszólalók:

Unser Bildschirm – Duna – november 22., kedd, 7:15
Ismétlés aznap, 16.50-től a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább