Közelebb - Roma magazin: A kávéházi cigány zene

A november 14-i adás tartalmából.
 

Debrecen hosszú ideig a kávéházi cigány zene egyik jelentős központja volt, ahol számtalan kiváló muzsikus ápolta ezt a többszáz éves hagyományt. Mára azonban már csak egyetlen zenekar maradt a városban Tordai Zoltán prímás vezetésével, aki a műfaj iránti elkötelezettségéért és színvonalas művészi munkájáért idén augusztus 20-án Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Gyermekkorom óta arra készülök, hogy a fotóimon keresztül örömöt, bánatot, és a természet szépségét megörökítsem – mondja Puporka Endre fényképész, aki a civil munkája mellett szabadidejében a fotózásnak hódol. Minden álma, hogy egyszer saját műtermében alkothasson.

65 éve született Balogh Béla, a cigány tánc egyedülálló művésze, számtalan táncos mestere és példaképe. A nagyecsedi születésű Balogh Béla már fiatalon a táncházmozgalom meghatározó személyiségévé vált, 1983-as Ki Mit Tud? győzelme után pedig az egész ország megismerte. 1993-ban megalapította az ország első cigány táncszínházát Lindri néven. Korai halálával pótolhatatlan űrt hagyott maga után.

Balogh Béla örökségét mai napig őrzik tanítványai és családtagjai. Köztük unokája, a Táncművészeti Főiskolát végzett Horváth Pákó is, aki „Nosztalgia” című koreográfiájával a nagyecsedi cigány tánchagyományok előtt tiszteleg. Mai műsorunk végén ezzel búcsúzunk.

Közelebb – Roma magazin – Duna – november 14., hétfő, 6:50

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább