Unser Bildschirm: 300 éve települtek németek Himesházára

A november 15-i adás tartalmából.
 

300 éve települtek németek Himesházára – Fuldai telepítésű magyarországi német falvak találkozója Himesházán
Miután az egész országon átfutott a magyarországi németek elűzéséről szóló megemlékezések hulláma és az érintett településeken tábla vagy emlékmű őrzi e negatív történelmi esemény emlékét, az utóbbi időben egyre több helyen emlékeznek egy népcsoportunk számára pozitív és bennünket összekovácsoló eseményre, a magyarországi németek betelepítésére is. A baranyai Himesházán 1722-ben, pontosan 300 éve leltek otthonra a svábok. Az évforduló alkalmából emlékművet avattak és mivel az első telepesek a Fuldai Apátság területéről érkeztek, az idén megszervezték a fuldai telepítésű baranyai és Tolna megyei sváb falvak találkozóját is.

285 éve Tarján az otthonuk – a Komárom – Esztergom megyei település emlékművet állított az első német telepeseknek, a német ősöknek
Tarjánból nem űzték el a németeket, mert a közeli iparvidéken kellettek a munkáskezek, ott tehát nincs emlékhelye az elűzésnek. A német közösség fontosnak tartotta azonban, hogy méltón emlékezzen meg az oda érkező első 40 családról, akik Tarján jövőjét megalapozták. A betelepülés emlékműve kizárólag adományokból készült el. Célja, hogy a helyi németség identitástudatát erősítse és összekovácsolja a közösséget.

Unser Bildschirm – Duna – november 15., kedd, 7:15
Ismétlés aznap, 16.50-től a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: MTI Fotó: Illyés Tibor

Olvasson tovább