Alpok-Duna-Adria: Környezetbarát vitorlás

A november 17-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

A triesztiek egyik kedvenc sportja a vitorlázás, azonban nyilvánvaló, hogy ez a sportág is komolyan megterheli a környezetet, tekintve hogy a hajók teste csak a legritkább esetben készül újrahasznosítható anyagból. A trieszti egyetem ebből kiindulva létrehozott egy speciális kutatócsoportot, amelynek feladata a fenntartható, de a nemzetközi megmérettetéseken is versenyképes hajók kikísérletezése és megépítése lett.

A müncheni Jessi Strixner faszobrász alkotásait első pillantásra nem lehet fából készült műalkotásként felismerni. A kiállítótér falain felsők, zoknik, fehérneműk láthatók, mindez fából, az eredetihez megtévesztésig hasonlóan kialakítva. Most figyelemmel kísérhetjük egy ilyen remekbe szabott darab keletkezését, és láthatjuk, hogyan csodálkoznak rá alkotásaira a művészetkedvelők.

A mofetta a talajban lévő rés vagy kör alakú nyílás, amely száraz vagy éppen esővízzel teli. A kutatások egyértelművé tették, hogy vulkanikus jelenséggel állunk szemben, s a nyílásból forró gázok, főként szén-dioxid szabadul fel. Szlovéniának nincs igazi vulkánja, ám az itteni mofetták a régmúltbeli vulkáni tevékenységről is tanúskodnak.

A technika fejlődésével a hagyományos szakmák egész sora tűnik el vagy jobb esetben átalakul. Budapesten,a belváros kellős közepén viszont száz éve megtalálható egy kis műhely, ahol olyan tárgyak készülnek, amelyek közül jó pár a háztartások elengedhetetlen kelléke. A Kefe- és ecsetkészítő üzletet 42 éve viszi a kefekötő mester, akinek még a nagyapja választotta – első világháborús sérülése miatt – a vakok számára támogatott mesterséget. Riportunkból az is kiderül, hogy mit takar a mondás: „Iszik, mint a kefekötő”.

A horvát juhászkutya Szlavónia és Kordun leghíresebb őshonos kutyafajtája. Ezt a kutyát először Péter püspök „Canis pastoralis croaticus“ néven említi, egy az 1300-as években készült feljegyzésében. A leírás szerint ez a fajta a horvátokkal együtt érkezett a 7. századi nagy népvándorlás során, sőt még azt is papírra vetették, hogy „a kutya minden háziállat őrzésére kiváló“.

Adás: Duna TV – november 17. csütörtök 6.50
Ismétlés: Duna World – november 17. csütörtök 13.25

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább