Rondó: Október 28-a a történelmi NEM napja Görögországban

Az október 28-i adás tartalmából.
 

Október 28-a a történelmi NEM napja Görögországban, a görögség egyik legfontosabb nemzeti ünnepe. Ez az évforduló – a II. világháború idején a nemzeti ellenállás kezdetének dátuma, egyben jelképe a görög nemzeti öntudatnak, bátorságnak és kitartásnak. Az ünnep tiszteletére e heti adásunkat görög témáknak szenteljük.

Egy éve hunyt el Mikisz Theodorakisz világhírű görög zeneszerző, a Zorba, a görög című film zenéje, valamint számos más népszerű dallam írója.
A zene világnapján, október 1-én, az ő tiszteletére adott különleges emlékkoncertet Budapesten Stefanos Korkolis és Sofia Manousaki a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

15 évvel ezelőtt Magyarországon élő görög származású asszonyok és férfiak baráti társasága, akiket a görög dal szeretete és az éneklés öröme hozott össze, kórust alapított Romiosyni néven. Az elmúlt másfél évtizedben számos zeneszerzőt ismerhettünk meg kórusestjeiken. Idén Yannis Markopoulos leghíresebb dalai hangzottak el.

Zenetörténet sorozatunkban ezúttal Giorgos Zambetas: Ta dilina c. dalának történetét meséli el Stefanidu Janula görög énekesnő. A dalt az Akropolis Kompania zenekar kíséretében adja elő.

Rondó nemzetiségi magazin – Duna – október 28., péntek, 7:15
Ismétlés 13:50-től a Duna World műsorán!

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább