Alpok-Duna-Adria: Nők a levegőben

Az október 20-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

A neves trieszti karmester, Igor Coretti Kuret közel 30 éve az ESYO nevű Nemzetközi Ifjúsági Zenekar művészeti vezetője. Európa legjobb fiatal zenészei gyűltek itt össze, hogy a zenén keresztül erősítsék és népszerűsítsék az európai kultúrát. Mindezt a klasszikus zene egyetemes nyelvén, a barátság és a kiválóság iránti vágy jegyében.

Kertészkedni a panelrengetegben? Már régen nem lehetetlen! Hiszen több település lakótelepi részén, így Szegeden is – szó szerint – a földből bújnak elő az úgynevezett közösségi kertek. Ezek egyrészt a városi kertészkedést népszerűsítik, másrészt a generációk közötti párbeszédet erősítik.

A zadari szigetcsoportban található Iž szigete egy igazi kis zöld eldorádó. Két dologról, a varázslatos természetéről és a hagyományos cserépfazék, a „lopiž” készítéséről híres. Ez az egyetlen adriai sziget, ahol évszázadok óta kézi erővel, fazekaskorongon készítenek fazekakat.

Radovljica középkori eredetű város, ahol néhány éve megnyitotta kapuit Szlovénia első gyógyszerészeti és alkimista múzeuma. Ezzel, a gyógyszerészeti magiszteri címmel rendelkező Milan Plešec dédelgetett vágya vált valóra, hiszen a régi századokból származó gyűjtemény rendkívül egyedi értéket képvisel.

A nők ma még inkább ritkaságnak számítanak a motorsportban. De ez nem ijeszti el a Patricia és Beatrice Baumeister testvérpárt, hiszen, ahogy ők vallják „kerozin van a vérükben“ és a repülés a szenvedélyük.

Adás: Duna TV – október 20. csütörtök 6.49
Ismétlés: Duna World – október 20. csütörtök 13.24

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább