Hrvatska kronika: „Titokzatos Vanka, egy megszállottság nyomában”

Az október 12-i adás tartalmából.
 

Október 1-jén hivatalosan is megkezdődött a népszámlálás Magyarországon. Nyelvünk, kultúránk, identitásunk megőrzése érdekében döntő fontosságú, hogy válaszoljunk a nemzeti és nyelvi hovatartozásra vonatkozó kérdésekre! A következő percekben a horvát nemzetiségi szószóló is erre hívja fel figyelmünket.

Maksimilijan Vanka horvát-amerikai festőművész gazdag de kevéssé ismert életműve arra sarkallta Branko Ivandát, hogy a film nyelvén szólaljon meg a művészről, akinek freskóit az amerikai kultúra védett műemlékévé nyilvánították. A „Titokzatos Vanka, egy megszállottság nyomában” című film az óceán mindkét partján eltöltött életének történetét meséli el. Ivana Perkovac a Horvát Rádió és Televízió munkatársának riportja következik.

A bácskai horvátok 13. zarándoklata és a hármas határ horvát közösségeinek találkozóját idén Kisboldogasszony ünnepnapja előtt tartották a hercegszántói Vodica-Máriakert kegyhelyen. A zarándokok érkezése után közös rózsafüzér imádkozásra került sor. Az ünnepi szentmisét Ivan Ćurić diakovár-eszéki általános helynök és segédpüspök celebrálta.

A bácskai horvátok zarándoklatának napján Hercegszántó a Sokác Horvátok Országos Szervezetének rendezésében megtartott „Helló Szántó, Helló Sokácok” rendezvénynek is otthont adott. A sokác lakodalmast mintegy száz gyönyörű népviseletbe öltözött néptáncos részvételével mutatták be, akik táncolva vonultak végig a falun és egy pillanatra a múltba repítettek vissza a résztvevőket és a helyi érdeklődőket.

Hrvatska Kronika – Duna – október 12., szerda, 6:45

Szerkesztő – műsorvezető: Füri Tamás
Riporter: Füri Tamás, Ivana Perkovac (HRT)
Operatőr: Bede Sándor
Vágó: Gergely Balázs
Műszaki vezető: Strasszer László

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább