Hrvatska kronika: A nemzetiségek számára különösen fontos a népszámlálás

Az október 5-i adás tartalmából.
 

– Koszorúzással, tanácskozással és időszakos kiállítással emlékeztek meg Peresznyén Ficzkó József pap és író születésének 250. évfordulójáról. A szlovén származású Borházán (ma Boriče) született horvát írót a nép egyszerűen csak „peresznyei plébánosnak” hívta. Gradistyében tanult és szolgált, majd 41 éven keresztül Peresznyén volt plébános, ahol 1843-ban temették el.

– Szeptember 16-tól 18-ig hetedik alkalommal rendeztek Nemzetiségi Ifjúsági Találkozót Gárdonyban a Velencei-tó partján. A házigazda és a főszervező ezúttal az Országos Horvát Önkormányzat volt, amely különböző módon mutatta be a magyarországi horvátok kultúráját és szokásait.

– Eszéken vajdasági horvát napot tartottak. Eszék-Baranya megye és Eszék városa már évek óta együttműködik a szerbiai horvátokkal. Az életüket érintő minden fontos kérdésben támogatják őket. Ide tartozik az októberi népszámlálás is, hiszen fontos, hogy a horvátok megvallják nemzeti hovatartozásukat.

– ogi értelemben a nemzetiségi hovatartozás megvallása alapján lehetséges nemzetiségi önkormányzatokat alakítani és jogot formálni az anyanyelv használatára. Többek között ezért is fontos, hogy a népszámlálás során horvátoknak valljuk magunkat. Október 1-től 16-ig a történelem során először gyűjtik az adatokat elektronikus úton.

Hrvatska Kronika – Duna – október 5., szerda, 6:45

Szerkesztő: Pavlekovics András
Műsorvezető: Balatinácz Renáta
Riporterek: Pavlekovics András, Balatinácz Renáta, Renata Waldman, Olasz-Hartyányi Nikoletta
Operatőr :Bede Sándor, Goran Bešlić, Dominik Glavaš, Davor Barišić, Bolega Gábor, Fábián Márton
Műszaki vezető: Strasszer László
Vágó: Balász Gergely, Mario Brus, Kirchmayer Richárd

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább