Alpok-Duna-Adria: A Hegymászó Falu

Az október 6-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

A klímavédelemnek köszönhetjük, hogy újra egyre nagyobb figyelmet kapnak a németországi lápok, mocsarak is. A lápok megmentésével ugyanis hatalmas mennyiségű szénhidrogén maradhat megkötve a talajban, s így nem terheli a légkört. Számos előny származik abból, ha napelem parkokat létesítenek ezeken a területeken, azonban a természetvédők mégis tiltakoznak ez ellen.

A nagy sonkakagyló tömeges pusztulása 2016-ban indult Spanyolországból majd a többi Földközi-tengeri országra is átterjedt s végül az Adriai-tengert is elérte. Úgy tűnt, ez a faj elveszett. Ám időközben Zadar és Split környékén felbukkant néhány magányos sonkakagyló, melyek megmentéséért azonnal akció indult.

Az olasz-osztrák határ közelében fekvő kis település, Paularo elnyerte a Hegymászó Falu címet. Ez valójában sokkal többet jelent a hegymászásnál, ugyanis itt a helyi közösségek bevonásával minőségi és fenntartható turisztikai élményeket kínálnak. Ez a téli sportok esetén például azt jelenti, hogy a költséges, modern felvonókat igénylő lesiklás helyett a túrasízés, vagy a sífutás kerül előtérbe.

Idősebb Szegedi Gábort nemcsak kiváló lovas és világbajnok kettesfogat-hajtó ként tartják számon, de a soklovas lovaglás hagyományait folytatva, világelsőként megvalósította a 14, pusztán a hajtószárakkal irányított lóval végrehajtott bemutatót is. A hagyományteremtő lovas fia, ifj. Szegedi Gábor méltó folytatója a tradíciónak, s ma már ő is nemzetközi hírű lovas szakemberként járja a világot és képviseli a magyar lovas hagyományokat.

Az egykori ljubljanai cukorgyár helyén működő Cukrarna Galéria napjainkban Szlovénia legnagyobb kiállítóhelye. Hosszú út vezetett odáig mire megfogalmazódott az ötlet, hogy az épületet teljesen kiürítik, csak a tér marad meg, melyet teljesen új tartalommal töltenek meg.

Adás: Duna TV – október 6. csütörtök 6.49
Ismétlés: Duna World – október 6. csütörtök 13.25

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább