Domovina: Indul a népszámlálás

Az október 3-i adás tartalmából.

1. A NÉPSZÁMLÁLÁSRÓL

Tizenegy év után, idén október elsejétől ismét népszámlálásra kerül sor hazánkban, amely lehetővé teszi a kormánynak, valamint a különböző népcsoportoknak, hogy pontos képet kapjanak a különböző vallási felekezetek vagy etnikai közösségek tagjainak számáról. „Egyes nemzetiségi jogok gyakorlását a törvény a nemzetiségi közösségek tagjainak számához köti. Így a helyi nemzetiségi önkormányzati választások kiírása településeinken a magukat szlovák nemzetiségűnek valló lakosok számához kötődik. Ezért nem lehet közömbös számunkra, hogy a népszámlálás során országos és helyi szinten is hányan vallják magukat szlovák nemzetiségűnek” – áll Paulik Antal szlovák parlamenti szószóló meghívójában, aki szeptember 23-án a parlament Felsőházában szervezett tájékoztatót a népszámlálásról.
A találkozón a szakértők mellett a politikai élet legmagasabb szintű képviselői is részt vettek.

vágó: Násztor Róbert
operatőr: Szél Zsolt
szerkesztő: Bencsik János

2. AZ ŐSÖK KINCSESLÁDÁJÁBÓL

Szeptember 2-án Püspökhatvanban, a Lami István Művelődési Házban Berényiné Lami Mónika „A felső-galgamenti szlovák települések népzenei és történelmi öröksége” című, egyedülálló kötetét mutatták be.
Az Acsáról, Püspökhatvanból, Galgagutáról, Csővárról és Galgagyörkről érkezett énekkarok pedig a szlovák ősök sokévszázados, gazdag népdalkincséből adtak ízelítőt. Repertoárjukba most kerülnek be azok a dalok is, amelyeket Erdélyi- Molnár Klára népzenekutató és Berényiné Lami Mónika üvegfestő és népdalgyűjtő az elmúlt 6 esztendőben gyűjtött össze a felső-galgamenti öt szlovák településen.

vágó: Jurkovics Milán
operatőr: Szél Zsolt
szerkesztő: Antala Zsuzsanna

Tartalmas szórakozást kívánunk!

Szerkesztő: Antala Zsuzsanna
Szerkesztő munkatárs: Bencsik János

Adás: 2022. október 3., 7:15 Duna
Ismétlés: 13:50-től a Duna World műsorán!

Tovább a műsoroldalra >>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2022/09/indul_a_nepszamlalas.mxf_.00_00_04_20.Still001.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább