Alpok-Duna-Adria: A Velebit rejtett arca

A szeptember 22-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

Sárga színű sorházak egymás mellett, ez a világ legrégebbi, máig fennálló szociális lakótelepe. Pontosan 500 évvel ezelőtt alapították Augsburgban, és a FUGGEREI, azaz a Fugger-házak nevet viseli. Máig a Fugger család alapítványi vagyonából tartják fenn. Az alapgondolat a kezdetek óta nem változott. Célja, hogy rászoruló augsburgi polgárok élhessenek ott, jelképes összegért és napi három imádságért cserébe.

A Szegedi Szabadtéri Játékok Magyarország legnagyobb csillagtetős színháza, ahol 4 ezren tekinthetik meg az előadásokat. A nyári évad ősbemutatójaként állították színre a Petőfi Sándorról, a magyar költészet legnagyobb alakjáról készült táncművet. Jövőre lesz a költő születésének kétszázadik évfordulója, ebből az alkalomból népzenével, néptánccal, mutatták be Petőfi életét a születésétől a haláláig.

A nyugat-szlovéniai Rodik faluban működő mitikus park a természettel való harmonikus együttélésről szóló tanítások világán vezeti át a sétálót. Az ösvényeket a pogány istenségek, Perun és Baba szimbólumai jelzik, ősi történeteket ábrázoló kőszobrok társaságában. A park a múlt évben a tematikus parkok kategóriájában elnyerte a Szlovén Idegenforgalmi Szövetség második helyezettjének járó díját.

A horvát természetőr, Josip lassan fedezte fel a Velebit hegység sokszínű vidékét, de kicsit másnak látja, mint az ott élő emberek. Fényképezőgépével barangolva, mint az ügyes vadászok, eldugott helyeket fedezett fel és nagyszerű pillanatokat örökített meg magányos bolyongásai során.Minden reggel ugyanazzal a gondolattal ébred, mit fogok ma felfedezni?

A Renato Pontoni által létrehozott Ceghedaccio egy igazi retróbuli, amely este 8-kor kezdődik, és hajnali fél kettőkor ér véget. Azért retró, mert a rendezvényen csak a 70-es és 80-as évek slágerei szólnak. A nagyszabású rendezvényt az udinei vásárcsarnok területén tartják, mert egyetlen diszkó sem tudná befogadni a környező vidékről érkező több ezer rajongót, akik részt vesznek a félévente rendezett esteken.

Adás: Duna TV – szeptember 22. csütörtök 6.50
Ismétlés: Duna World – szeptember 22. csütörtök 13.25

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább