Hrvatska kronika: A horvátok néhány évszázaddal ezelőtt érkeztek Kásádra, Magyarország legdélebbi településére

A szeptember 7-i adás tartalmából.
 

– Az Országos Horvát Önkormányzat Vallásügyi Bizottsága harmadik alkalommal szervezett vallási tábort. A tábor célja, hogy érdekes módon közvetítsen vallási tartalmakat és hozzásegítse a gyerekeket ahhoz, hogy személyesen is megtapasztalják Istent. A tábor lakóival a lakócsai, tótújfalusi és szentborbási templomok meglátogatásakor találkoztunk.

– A horvátok néhány évszázaddal ezelőtt érkeztek Kásádra, Magyarország legdélebbi településére. Az utóbbi évtizedekben teljesen megváltozott a helyi lakosság társadalmi szerkezete. A településen sajnos egyre kevesebb Dráva menti sokác él. Hajdani életükről többet is megtudhatnak, ha ellátogatnak a XVIII. században épült, de ma is nagyon szépen rendben tartott tájházba.

– A nehéz körülmények miatt a XVIII. század végén és XIX. század elején Paraguayba kivándorolt horvátok leszármazottainak nem sikerült megőrizni anyanyelvüket. Hugo Soljančić, aki családjával a közelmúltban költözött Horvátországba nyelvtudását az internet segítségével adja át a dél-amerikai országokban élő horvátoknak. A Horvát Rádió és Televízió riportja következik.

Hrvatska Kronika – Duna – szeptember 7., szerda, 6:45

Szerkesztő-műsorvezető: Füri Tamás

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább