Domovina: Jubiláló folyóirat: a Budapesti Szlovák

Az augusztus 22-i adás tartalmából.
 

Budapesti Betyárok

A Budapesti Betyárok egy 5 fős, a budapesti szlovák iskola diákjaiból verbuválódott, fiú énekcsoport. Az idei országos szlovák énekversenyen is első díjat nyertek kiváló produkciójukkal, ebből kínálunk mi is egy részletet. Ismerkedjenek meg velük!

vágó: Csepregi János
operatőr: Szél Zsolt, Kajtsa Zoltán
szerkesztő: Antala Zsuzsanna

Jubiláló folyóirat: a Budapesti Szlovák

Budapesten, Pesterzsébeten már a harmadik ciklusban működik a szlovák nemzetiségi önkormányzat. A képviselő-testületnek új tagjai is vannak, akik folytatják elődeik munkáját. Intenzív kapcsolatban vannak a Csili Művelődési Központtal is, ahol nemrég előadást tartottak a fővárosi szlovákság Budapesti Szlovák címmel, immár negyedszázada megjelenő folyóiratáról.

vágó: Pokrián Péter
operatőr: Jurkovics Milán
szerkesztő: Klausz Karola

60 éves iskola Nézsán

A Nézsai Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola az idén ünnepli alapításának 60. évfordulóját. 2016. szeptember 1. óta az intézményt a Nézsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat működteti, amely az elmúlt években a különböző projekteknek és támogatásoknak köszönhetően teljesen felújította az iskolát. Az általános iskolába jelenleg 10 környező településről járnak gyerekek, s számuk – a 22 fős tanári kar legnagyobb örömére – évről évre nő.
A szép, kerek 60. évfordulót agusztus 27-én fogja ünnepelni a nézsai iskola, mégpedig a központi szlovák nemzetiségi tanévnyitó megtartásával. Az ünnepségre az egész országból várják az érdeklődőket, hiszen az iskola történelmi mérföldkövéről van szó.

vágó: Pokrián Péter
operatőr: Pokrián Péter
szerkesztő: Klausz Karola

Adás: 2022. augusztus 22., 7:15 Duna
Ismétlés: 13:45-től a Duna World műsorán!

Szerkesztő: Klausz Karola
szerkesztő munkatárs: Antala Zsuzsanna

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2022/07/domovina_20220822.00_04_36_16.Still003.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább