Hrvatska kronika: Nemzetközi aratóversenyt tartottak a Szabadka melletti Đurđinban

Az augusztus 3-i adás tartalmából.

A Stipan Blažetin Horvát Művelődési Intézet működik, egyhetes tambura- és vallási tábort szervezett a Zala Megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat. A Tótszerdahelyről, Murakeresztúrról és Nagykanizsáról, érkezett a gyerekeknek eddig nem volt lehetőségük arra, hogy megismerhessék egymást. Zenei és különböző más foglalkozások mellett a tábor résztvevői megismerkedtek Mura menti Tótszerdahely nevezetességeivel sőt még Csáktornyán is vendégszerepeltek.

A Hercegszántói Horvát Nemzetiségi Önkormányzat a közelmúltban mutatta be Mándity Zsivkó „Szemelvények Hercegszántó múltjából” című legújabb kötetét. A kiadvány híven tükrözi, hogy ezeken a területeken több évszázada élnek horvátok, akik megőrizték anyanyelvüket, kultúrájukat és őseik hagyományait.

Nemzetközi aratóversenyt tartottak a Szabadka melletti Đurđinban (Györgyén). A rendezvényt évtizedek óta a bunyevác horvátok aratási ünnepségének, a „Dužijancának” részeként rendezik meg. Mintegy húsz szabadkai, magyarországi, bosznia-hercegovinai és horvátországi pár versenyzett. Az aratási verseny az augusztus közepéig tartó „Dužijanca” egyik leglátványosabb eseménye.
Narda, a Szombathelytől mintegy tíz kilométerre az osztrák határ mellett fekvő Vas megyei település 1950-ben Kisnarda és Nagynarda egyesítésével jött létre. Már az első írásos emlékek szerint is Nardán többségében horvátok laktak. Így van ez ma is, amikor az alig ötszáz lakosú település tovább őrzi nemzetiségét és hitét. A településnek két temploma is van amelyeknek az orgonáit a közelmúltban újították fel és még három keresztet az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázata segítségével.

Hrvatska Kronika – Duna – augusztus 3., szerda, 6:45

Szerkesztő: Pavlekovics András
Műsorvezető:Füri Tamás
Riporterek: Pavlekovics András,Füri Tamás,Josip Stantić
Operatőr: Bede Sándor,
Műszaki vezető: Strasszer László
Vágó: Balász Geregely

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább