Hrvatska kronika: Oliver Dragojević, a horvát könnyűzenei élet legendás alakjára emlékezünk

A július 27-i adás tartalmából.
 

A XX. Soproni Horvát Napokat július első hétvégéjén tartották több horvát egyesület közös szervezésében. A hazai kulturális és művészeti együttesek mellett a városban és környékén horvátországi vendégek is tartózkodtak, akik megismerkedhettek a város, valamint a gradistyei horvátok gazdag és érdekes múltjával.

A pécsi Horvát Gimnázium 1983-ban nyitotta meg kapuit. A budapesti után ez volt a második magyarországi horvát középfokú oktatási intézmény, ahova 24 tanuló iratkozott be. A pécsi Horvát Gimnázium első generációja 1987-ben érettségizett. A közelmúltban 35 éves érettségi találkozót tartottak.

Szabadkán „Dužijanca malenih” címmel gyermek aratási ünnepséget tartottak. A gyerekek a tizenötödik találkozón is játékosan ismerkedtek meg az aratási munkálatokkal és hálát adtak Istennek a termésért. Az ünnepség fénypontja az idei gabonából készült kenyér megáldása volt a szabadkai székesegyházban.

Oliver Dragojević, a horvát könnyűzenei élet legendás alakja 2018. július 29-én hunyt el Splitben, 71 éves korában. Halálának évfordulója alkalmából archívumunkból egy 2015-ben rögzített anyagot választottunk ki, amikor Oliver fantasztikus koncertet adott a Siklósi Várban.

Hrvatska Kronika – Duna – július 27., szerda, 6:45

Szerkesztő: Füri Tamás
Műsorvezető: Füri Tamás
Riporter: Pavlekovics András, Füri Tamás, Josip Stantic (HRT)
Operatőr: Bede Sándor
Vágó: Gergely Balázs
Műszaki vezető: Strasszer László

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább