Rondó: Szépirodalom és zene

A július 15-i adás tartalmából.
 

Mai adásunkban a szépirodalom és a zene is helyet kapott, de a bolgár díszlettervezés világába is bepillantunk.

ANDÓNISZ JEORJIU: TÖRTÉNETEK ALBUMA – SOLTI DÓRA KÖNYVAJÁNLÓJA
Július 15. fekete évforduló Ciprus életében. 1974-ben ezen a napon a görögországi katonai diktatúra által támogatott ciprusi görög katonatisztek csoportja, államcsínyt kísérelt meg az érsek-elnök Makariosz ellen, akinek el kellett menekülnie Ciprusról. A drámai események – amelyeknek törökök és görögök egyaránt elszenvedői, – ettől kedzve felgyorsultak, és a szigetország kettészakadásával végződtek. A szomorú évforduló kapcsán egy ciprusi tematikájú könyvet ajánlunk a figyelmükbe, ami nemrég jelent meg magyarul.

NEM TÖRTÉNIK SEMMI KÉTSZER
Az Óbudai Társaskörben mutatták be Trojan Tünde és Szilasi Alex – Nem történik semmi kétszer c. irodalmi estjét. A címadó Wyslawa Szymborska vers mellett, kortárs lengyel költők műveiből válogattak. Az Ukrajnában dúló háború pedig arra indította a művészeket, hogy egy ukrán vers is része legyen az előadásnak.

KULTURÁLIS AJÁNLÓ
A bolgár díszlettervezés a XX. század 60-80 éveiben
AZ IDŐN ÁTÍVELŐ HÍD c. kiállítás a Bolgár Kulturális Intézetben.

SZENT CIRILL ÉS METÓD ÜNNEP MISKOLCON
Szent Cirill és Metód, valamint a szláv írásbeliség ünnepe tiszteletére szervezett koncertet a Miskolci Ruszin Önkormányzat, amelyen a Szent Efrém Férfikar a két hittérítőnek szentelt művekből is válogatott.

Rondó nemzetiségi magazin – Duna – július 15., péntek, 7:15
Ismétlés 13:50-től a Duna World műsorán!

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább