Rondó: Lengyel Nyár – Találkozások a lengyel kultúrával

A július 8-i adás tartalmából.
 

E heti adásunkban az idei Lengyel Nyár – Találkozások a lengyel kultúrával című rendezvénysorozat néhány színes és izgalmas programjáról számolunk be.

GURÁL EGYÜTTES KONCERT ÓBUDÁN
A 2022-es Lengyel Nyár programsorozat egyik első állomásaként gorcei gurál táncegyüttes fellépésével találkozhattak az érdeklődők az óbudai Fő téren. Aki arra/erre járt egy rövid időre biztosan megállt, hogy megnézze a hegyekben élő lengyelek színpompás viseletét és táncait.

ÚJ ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS A LENGYEL MÚZEUMBAN
Két évig tartó felújítási munkálatok után újra megnyitotta kapuit a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum állandó kiállítása a nagyközönség előtt, immár a 21. századi követelményeknek megfelelően.

A POLONIA NAPJA
A Lengyel Nyár programsorozat gáláját június 25-én rendezték a Belvárosi Színházban. Az ünnepségen átadták a Szent László díjakat, majd a Beata Marcsevszka és Tomas Musinszki koncertjén kapcsolódhattak ki az érdeklődők.

KULTURÁLIS AJÁNLÓ – Lech Majewski plakátjai a Platán Galériában
A világszerte működő Lengyel Intézetek, így a budapesti Lengyel Intézet logóját is Lech Majewski tervezte. A világhírű lengyel grafikus plakátjaiból június végén nyílt kiállítás az Andrássy út Platán Galériában.

KÖNYVAJÁNLÓ – STEFAN WYSZYNSKI ÉLETRAJZ
Stefan Wyszyński kétségkívül az egyik legkiválóbb 20. századi lengyel. A bíborost az “ezredév prímásaként” és “Lengyelország koronázatlan királyaként” emlegetik, nem véletlenül, hiszen kivételes szerepet töltött be a lengyel nemzet és a katolikus egyház életében. Fordulatokkal és kihívásokkal teli életéről nemrégiben könyv jelent meg magyarul.

LENGYEL SZENT IVÁN ÉJ
Igazi kellemes nyár esti program volt, amikor az év legrövidebb éjszakáján a Dunán hajókázva elevenítték fel a Szent Iván éji hagyományokat a Magyarországon élő lengyelek.

LENGYEL PERFORMANCE – BBBKULTPONT
Hogyan élik meg a mai világot a lengyel nők? Miként néznek szembe az emberek és állatok kiszolgáltatottságával, az ukrajnai háború miatti menekültválsággal, a környezetrombolással és a halállal…?
Ezeket a kérdéseket feszegeti a Sister Earth azaz Föld lányai projekt, amely ezúttal az idei Lengyel Nyár záróeseményeként a Bartók Béla úti Kultponton bemutatott fiatal lengyel képzőművésznők kiállításával és egy döbbenetes performansszal ébresztett gondolatokat a látogatókban.

Rondó nemzetiségi magazin – Duna – július 8., péntek, 7:15
Ismétlés 13:50-től a Duna World műsorán!

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: pexels

Videó ajánló

Olvasson tovább