Alpok-Duna-Adria: Grado, a nap szigete

A július 14-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

Az Osztrák-Magyar Monarchia 130 évvel ezelőtt Grado városát „Birodalmi Fürdő- és Üdülőhellyé”nyilvánította. Azóta a Trieszt és Velence közötti fürdővároska közkedvelt célpontja elsősorban az Ausztriából és Dél-Németországból érkező vendégeknek.

Idén lesz a Müncheni Olimpiai Játékok 50. évfordulója. A Müncheni Városi Múzeum kiállításokkal készül az alkalomra. A kurátorok egykori szemtanúkat is felkeresnek, hogy ily módon tegyenek szert néhány különleges kiállítási tárgyra.

A horvátországi Tounjčica folyó felett kétszintes egyedülálló kőhíd ível át, ami a hídépítés európai történetének egyik remekműve. Az első szintet a 18.században II. József császár tiszteletére emelték, a másodikat az autózás elterjedése indokolta. A híd ma ismét régi fényében tündököl, a közép-európai közös múlt élő emlékeként.

A zsombói Cél-Tudat SE 17 éves parasportlövője, Rescsik Csaba az elmúlt években számos kiemelkedő eredménnyel hívta fel magára a figyelmet. A több számban is junior-világcsúcstartó fiatal nemrégiben, a magyar küldöttségből elsőként, a paralimpiai kvótát is megszerezte.

Matea Benedetti egy szlovén divattervező, aki környezettudatos szemléletével hívta föl magára a divatvilág figyelmét. A fenntartható anyagok előállítása, amelyeket a ruhái tervezéséhez használ, még mindig rendkívül drága, de a szakember bízik abban, hogy belátható időn belül a környezetvédelem lesz a legfontosabb szempont az életünkben.

Adás: Duna TV – július 14. csütörtök 6.47
Ismétlés: Duna World – július 14. csütörtök 13.23

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább