Rondó: Örmények a Skanzenben

A július 1-i adás tartalmából.

E heti adásunkban egy kis időutazásra invitáljuk nézőinket, de az aktualitásokról sem feledkezünk meg.

ÖRMÉNYEK A SKANZENBEN
Új tájegységgel, erdélyi épületegyüttessel bővült a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek nemcsak az erdélyi falu, hanem a székelyföldi városok lakóinak polgárosodó életébe, köztük az örmény családokéba is, akik 350 évvel ezelőtt 1672-ben I. Apafi Mihály erdélyi fejedelemtől kaptak letelepedési engedélyt új hazájukban.
Így a Skanzen egyik új épületében a kézdivásárhelyi örmény kereskedő és kereskedelmi tanácsos, Dávid Antal 1834-ben alapított üzlete, valamint az üzlet feletti polgári lakása kapott helyet.

MANNO MILTIADESZ FELÚJÍTOTT SÍREMLÉKE
Június 23-án a magyar futball-elsők emléknapja alkalmából a Fiumei Sírkertben felavatták és megkoszorúzták a görög származású legendás sportoló és polihisztor Manno Miltidaesz felújított síremlékét.

KULTURÁLIS AJÁNLÓ
Ukrajna: Menekülés és befogadás – fotókiállítás
Ukrajna: Menekülés és befogadás címmel nyílt kiállítás Hajdú D. András fotóiból a Millenárison az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, valamint az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szervezésébe.
A díjnyertes fotográfus képei bemutatják az orosz-ukrán háború következtében menekülni kényszerülő emberek drámai pillanatait, hogy közelebb hozza hozzánk a felfoghatatlant.
A kiállítás július 8-ig látható az Európa Pont melletti szabad területen.

VIHULA MIHAJLO OPERABEMUTATÓ
Vihula Misát legtöbben gitárművészként ismerik és kevesen tudják az ukrán származású fiatalemberről, hogy termékeny zeneszerző is, aki az egyik legkomolyabb műfajban is komponál. Káin bélyege c. operáját, amelynek librettóját Utry Attila írta, a veszprémi Agórában mutatták be koncertformában.

Rondó nemzetiségi magazin – Duna – július 1., péntek, 7:15
Ismétlés 13:50-től a Duna World műsorán!

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább